ua en ru

Мінтрансзв'язку розробило проекти нових морських транспортних магістралей

Мінтрансзв'язку України розробило проекти нових морських транспортних магістралей, повідомляє прес-служба міністерства.

Сьогодні, 11 жовтня, розпочав роботу перший інвестиційний форум країн-учасниць транспортного коридору Європа-Кавказ-Азія (ТRАСЕСА).
У перший день було проведено регіональне засідання Морських автомагістралей (MoS), на якій українською стороною було представлено пілотний проект по створенню нової лінії ро-ро сполучення між Одеським портом та турецьким портом Хайдарпаша. Цей проект спрямований на задоволення попиту з боку турецьких автоперевізників, що поставляють свої вантажі до Європейського Союзу. Створення нового коридору дасть змогу розвивати пряму двосторонню торгівлю, а також збільшити транзит через Одеський порт.
Крім того, було презентовано плани щодо створення нової магістралі пасажирських перевезень між Одеським і Ялтинським портами та портами Бургас (Болгарія), Пірей (Греція) та Поті-Батумі (Грузія). Цей проект має за мету встановити сполучення між Чорноморським та Середземноморським регіонами.
Також учасникам засідання було запропоновано модернізацію морського сполучення Одеса - Самсун (Туреччина) - Поті, що дасть змогу перерозподілити вантажопотоки з автотранспорту Європи, Туреччини та Кавказу на морський транспорт.
Останнім проектом, який був запропонований українською стороною - створення ро-ро та контейнерної лінії Варна (Болгарія) - Іллічівськ - Керч - Поті. Планується модернізувати інфраструктуру портів та скоротити кількість операцій з обробки суден по цьому маршруту.