ua en ru

Мінтрансзв'язку має намір змінити правила виходу суден в море

Міністерство транспорту та зв'язку України має намір встановити мінімальний склад екіпажів для виходу судна в море чи внутрішні водні шляхи.

Як повідомляє прес-служба Мінтрансзв'язку, про це зазначено у проекті наказу «Про затвердження Правил визначення мінімального складу екіпажу, при якому допускається вихід судна в море та на внутрішні водні шляхи», який відомство виносить на громадське обговорення.

Згідно з проектом наказу, для виходу в море та на внутрішні водні шляхи судно повинно мати на борту оригінал свідоцтва про мінімальний склад екіпажа. Для його отримання власник судна повинен подати заяву з розрахунками мінімального складу екіпажа до Інспекції головного державного реєстратора флоту, яка після вивчення матеріалів протягом п'яти днів оформляє свідоцтво. Вартість свідоцтва планується встановити у розмірі 413 грн.

«До складу екіпажу повинна входити така кількість осіб, яка може у будь-який момент експлуатації забезпечити безпечне управління судном і його охорону», - наголосив міністр транспорту та зв'язку Костянтин Єфименко.

Згідно з проектом, судна з регістровим тоннажем в 500 т або більше для виходу в море повинні мати на борту екіпаж з 7-12 осіб, від 1,6 тис. т і більше - 10-17 осіб, від 3 тис. т і більше - 15-18 осіб, від 6 тис. т і більше - 20-23 особи, від 20 тис. т і більше - 21-24 особи.
При цьому для двох останніх категорій судів у випадку, якщо кількість людей на борту збільшується більш, ніж на 10 осіб порівняно з мінімальною кількістю екіпажа, пропонується встановити, що до складу екіпажу необхідно ввести додаткового кухаря. Також передбачається, що кількість мінімального складу екіпажа варіюється залежно від режиму роботи і району плавання.