ua en ru

Мінпаливенерго України сподівається на успішне завершення переговорів щодо газотранспортного консорціуму

Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко сподівається на позитивний результат переговорів щодо створення газотранспортного консорціуму, передає РБК."Переговори йдуть, ми хочемо отримати гарантії з боку "Газпрому", що будуть достатні обсяги транзиту. Умови, які ми пропонуємо, дозволяють сподіватися, що про консорціум домовимося, але оголошувати їх рано", - заявив він.
За словами керівника Мінпаливенерго, вже підготовлений технічний план реконструкції ГТС. "Наша делегація працює за нього з Євросоюзом для отримання під ці роботи пільгових кредитів", - додав Ю.Бойко. За його даними, за три роки треба замінити трубопроводів на суму приблизно 300 млн дол. Ще 800 млн дол. спрямують на заміну 60 газоперекачувальних агрегатів і пов'язаної з ними структури. Це дозволить знизити обсяги закупівлі в Росії паливного газу для газотранспортної системи з 4 млрд до 3 млрд куб. м.
Глава Мінпаливенерго назвав обхідні газопроводи "Північний потік" і "Південний потік" "больовою точкою" для України. "Переговори з Росією спрямовані на те, щоб ми не залишилися в стороні від транспортних потоків російського газу. Попередній уряд спокійно дивився на всі ці обхідні маневри" Газпрому ", а ми зараз змушені пожинати плоди і вирішувати ці проблеми. Будемо діяти швидко, за всіма напрямками ", - сказав Ю.Бойко.
За його словами, "Північний потік" вийшов на територію Німеччини з моря, його не зупинити. "Але він нам і не конкурент, якщо "Газпром" буде освоювати Штокманівське родовище. Якщо ні, це безпосередньо зачіпає обсяги, перекачує через Україну", - пояснив міністр. "Що стосується "Набукко", то він для нас не є небезпечним, тому що через" Набукко "йде газ з Азербайджану", - додав він. "Для нас основна проблема - "Південний потік". Чекають непрості переговори, оскільки за 5 років, поки Росія займалася "Південним потоком", процес зайшов дуже далеко. Там вже йде узгодження проектів", - зазначив міністр.