ua en ru

Мінпаливенерго і "Нафтогаз" наполягають на поступовому поверненні RosUkrEnergo 5-6 млрд куб. м газу, - джерело

Міністерство палива та енергетики України і НАК "Нафтогаз України" наполягають на поступовому поверненні RosUkrEnergo 5-6 млрд куб. м газу. Про це "Комерсанту-Україна" повідомило високопоставлене джерело в Мінпаливенерго.
За словами джерела, Мінпаливенерго і НАК наполягають на тому, що у "Нафтогазу" залишилося право вимоги 1,7 млрд дол. з RUE. "Тому ми пропонуємо провести взаємозалік вимог і повернути швейцарської компанії решту 5-6 млрд кубометрів газу. Причому зробити це поступово - таким чином, щоб у газовому балансі країни не утворилася діра", - зазначив він.
У той же час джерело в "Газпромі" заявило, що компанія наполягає на поверненні RUE 11 млрд куб. м газу. "Компанія повинна продати цей газ в найкоротші терміни, розрахуватися з нами, а "Газпром", відповідно, поверне "Нафтогазу"1,7 млрд дол.", - заявили в компанії.
Поки сторони не домовилися про те, яка схема повернення буде застосована, уточнило джерело в RUE.
Нагадаємо, 24 листопада Верховний суд України підтвердив рішення Шевченківського районного суду міста Києва та Апеляційного суду, якими була підтверджена правомірність рішення Стокгольмської торговельної палати від 8 червня 2010 р., відповідно до якого НАК "Нафтогаз Україна" зобов'язана повернути компанії RosUkrEnergo 12,1 млрд куб. м природного газу.