ua en ru

Мінсоцполітики розробило законопроект про створення механізму гарантування виплати зарплат працівникам підприємств-банкрутів

Міністерство праці та соціальної політики (Мінсоцполітики) розробило і вже направило на погодження до інших центральних органів виконавчої влади проект закону, яким передбачається створення механізму гарантування з виплати заробітної плати у разі банкрутства підприємства. Про це повідомила міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час прес-конференції у Кабінеті міністрів України, передає прес-служба Мінсоцполітики.

"Мінсоцполітики розробило і вже направило на погодження до інших центральних органів виконавчої влади проект закону, яким передбачається створення механізму гарантування, що дасть людині можливість отримати чесно зароблені кошти навіть у випадку банкрутства підприємства, на якому вона працює", - заявила Королевська.

За словами Міністра, фактично йдеться про механізм, який дозволить у стислий термін ліквідувати майже половину боргового тягаря із зарплат. Так, протягом останніх 15 років величезною проблемою є заборгованість підприємств-банкрутів. Станом на 1 липня борги цих підприємств складали 404,9 млн грн або 40,9% від загального обсягу боргів.

Читайте також: В Україні заборгованість із зарплати з 1 по 19 липня скоротилася на 54,6 млн грн - до 935 млн грн, - Мінсоцполітики

"Поряд з вирішенням поточних питань, ми шукаємо способи розв'язати системні проблеми заборгованості, які накопичувалися роками. Для цього необхідно застосовувати новаторські підходи. Зокрема, ми пропонуємо ліквідувати ці борги за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття", - уточнила вона.

Як наголосила Королевська, під час розробки пропозицій щодо гарантійної установи було вивчено найкращий європейський досвід, зокрема Німеччини, Франції, Бельгії, Чехії, Естонії. "Робота установ-гарантів передбачена Конвенцією №173 МОП про захист вимог працівників у разі неплатоспроможності роботодавця, а також рекомендаціями МОП. Поки що Україна тільки частково приєдналася до цієї Конвенції, зокрема, без врахування положень про гарантійну установу", - зазначила міністр.