ua en ru

Мінсоцполітики: отримувачам субсидії вигідно використовувати комунальні послуги економно

Завдяки новій системі надання житлових субсидій не тільки можна максимально отримати допомогу, але і стало вигідно економно споживати газ, воду, тепло і електроенергію.

Про це заявив директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко.

"Завдяки новій системі надання житлових субсидій не тільки можна максимально отримати допомогу, але і стало вигідно економно споживати газ, воду, тепло і електроенергію. Кошти субсидії, які не були використані сім'єю в результаті економного споживання послуг в одному місяці, можуть бути враховані в рахунок оплати майбутніх розрахункових періодах", - зазначив він.

За словами Віталія Музиченка, зекономлені кошти можуть бути використані на погашення обов'язкової частки платежу. Або для оплати наднормативного споживання, якщо в наступному періоді споживання газу, тепла або електроенергії значно зросте, наприклад, через різке зниження температури на вулиці.

Фахівці Мінсоцполітики відзначають, що розмови про необхідність споживати газ, воду та інше в повному обсязі, на якій призначена субсидія, - це міф.

"Не потрібно "випалювати" весь обсяг природного газу або дарма використовувати інші комунальні послуги (воду, електроенергію), на які надається субсидія. Ніяких коштів повертати не доведеться, а розмір субсидії - не зменшиться", - підкреслив Віталій Музиченко.

Разом з тим він акцентував увагу на тому, що одержувачам субсидій необхідно бути уважними, тому що через несплату рахунків надання субсидії може бути припинено.

Віталій Музиченко нагадав, що при призначенні субсидії розраховується обов'язкова частка платежу за комунальні послуги, яку домогосподарство (сім'я) повинне сплачувати щомісяця протягом терміну надання допомоги.

"Різницю між обов'язковим платежем і вартістю послуг в межах соціальної норми житла та нормативів споживання житлово-комунальних послуг компенсує держава", - сказав він.

"Субсидія для відшкодування витрат на оплату за газ, тепло, воду та електроенергію надається на обсяги, рівні соціальним нормативам споживання житлово-комунальними послугами, і не залежить від фактичних обсягів використання. Якщо сім'я споживає більше норми, субсидія їй все одно буде призначена, але всі витрати на споживання послуг понад соціальних нормативів вона повинна заплатити самостійно", - зазначив директор департаменту Мінсоцполітики.

У той же час, підкреслив він, на оплату житла та опалення субсидія надається на фактичну площу, але не більше, ніж визначено соціальною нормою. "Якщо родина проживає у приміщенні, площа якого більше цієї норми, тоді їй субсидія призначається на соціальну норму, а за площу понад норми доведеться платити самостійно", - резюмував Віталій Музиченко.