ua en ru

Мінсоцполітики може змінити механізм нарахування пенсій

Мінсоцполітики може змінити механізм нарахування пенсій Фото: Андрій Рева (Віталій Носач/РБК-Україна)

Підготовка до другого етапу пенсійної реформи вимагає нейтралізації дисбалансів, які виявились на першому етапі

Міністерство соціальної політики має намір змінити механізм нарахування пенсій, збільшивши роль стажу роботи порівняно з розміром заробітної плати при нарахуванні пенсії пенсіонерам. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, передає прес-служба відомства.

"Підготовка до другого етапу пенсійної реформи, що буде реалізовуватися в 2019 році, вимагає нейтралізації сьогоднішніх дисбалансів, які виявила реформа на першому етапі", - повідомив Рева.

За його словами, що стосується пенсіонерів, які мають великий стаж роботи, але надбавки до пенсії у жовтні 2017 року вийшли не високими, оскільки друга необхідна умова для адекватного розміру осучаснення - отримується за свою роботу зарплату, виявилася не високою.

"Для цієї категорії пенсіонерів ми розробляємо механізм, як зробити так, щоб роль стажу була більшою, ніж роль заробітної плати...Нагадую, що впроваджена пенсійна реформа відбила ту соціальну реальність, в якій жили люди. І сьогодні ми вже по факту отримали результат, який змушує нас виправити деякі перекоси", - заявив Рева.

Також він додав, що ще одна проблема це - перерахунок пенсії вийшов менше очікуваного в деяких пенсіонерів з числа тих, хто працював, будучи на пенсії, а потім звільнився. Так складається тоді, коли заробітна плата була менше, ніж до виходу на пенсію. Тобто, стаж дорахували, а коефіцієнт впав.

За словами міністра, зараз готуються законодавчі зміни, за якими стаж дорахується автоматично, а коефіцієнт заробітку буде встановлюватися за бажанням пенсіонера.

Нагадаємо, всі категорії пенсіонерів системи МВС отримають підвищену пенсію з 1 січня 2018 року.