ua en ru

Мінсоцполітики: 7 млн ​​працюючих українців не платять соціальний податок

В Україні з 20 млн зайнятих громадян 7 млн ​​не платять єдиний соціальний внесок. Про це повідомила міністр соціальної політики Наталія Королевська, пише "Дзеркало тижня".

"Скажу, щоб всі розуміли масштаб проблеми. В Україні 20 млн зайнятих громадян. З них тільки 13 млн платять соціальні внески. Решта - це повністю тіньова зайнятість. Крім цього, з 13 млн працюючих 3 млн людей отримують мінімальну зарплату або трохи більше. Т . е. платять мінімальні внески ", - розповіла міністр.

Королевська зазначила, що міністерство в межах своєї компетенції може тільки одне: провести широкомасштабну кампанію для людей з роз'яснення їхніх соціальних прав і гарантувати, що вони цими правами зможуть скористатися.

"Сьогодні тінізація заробітних плат - це показник недовіри: людина не розуміє, навіщо платити до соціальних фондів, до Пенсійного фонду. Адже потім він все одно отримає пенсію близько 1 тис. грн, скільки б не працював і яку б зарплату не отримував. Якщо він захворіє, йому не зможуть надати допомогу. Якщо стане безробітним, його НЕ перевчать і не дадуть йому іншу кваліфіковану роботу", - підкреслила вона.

"Легальна зарплата - це соціальний захист людини, але він повинен бути впевнений, що дійсно її отримає. Люди повинні повірити, що державна соціальна захист здатна реально захистити. Цим ми і займаємося", - додала глава Мінсоцполітики.

Читайте також: В Україні в травні було виплачено 3,13 млрд грн соціальних виплат, - Мінсоцполітики