ua en ru

Мінрегіон направив до Кабміну нормативи по децентралізації в будівельній галузі

Мінрегіон направив до Кабміну нормативи по децентралізації в будівельній галузі Фото: Роман Абрамовський

До 1 вересня 2015 р. уся підзаконна нормативно-правова база буде затверджена

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України направило до Кабінету міністрів України нормативно-правову базу по децентралізації повноважень у будівельній галузі. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Роман Абрамовський, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, вже сьогодні, 13 серпня, усі проекти нормативно-правових актів будуть передані до Кабінету міністрів України.

"Далі ми очікуємо їх схвалення відповідним урядовим комітетом та розгляд на найближчому засіданні Уряду. До першого вересня цього року уся підзаконна нормативно-правова база буде затверджена, як того і вимагає закон", - сказав заступник міністра.

"Це законодавчий акт, який є базою для проведення реформ. Фактично цим законом створене підґрунтя для початку процесу передачі функції Державної архітектурно-будівельної інспекції в громади та спрощення ведення будівельного бізнесу", - пояснив Абрамовський.

Заступник міністра також зазначив, що деякі органи місцевого самоврядування вже цікавляться створенням органів архітектурно-будівельного контролю у своєму складі, проте активність поки не велика.

"Але ми впевнені, що з 1 вересня - з моменту прийняття всіх нормативно-правових актів - вона збільшиться. Зокрема після проведення місцевих виборів", - додав Абрамовський.

"Все, що стосується забудови території громад буде повністю під контролем громади", - резюмував він.

При цьому, за словами голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) Олексія Кудрявцева, сьогодні не спостерігається масового бажання місцевих органів влади створювати власні інспекції держархбудконтролю.

"Такі великі міста як Київ, Львів, Івано-Франківськ, Одеса,Миколаїв, Кіровоград, Херсон та Суми уже визначилися з необхідністю створити власні інспекції. В той же час інші регіони та населені пункти рішення ще не прийняли", - сказав Кудрявцев.

Водночас він наголосив, що для цього органи місцевої влади мусять здійснити три кроки.

"Територіальна громада повинна ухвалити принципове рішення про необхідність створення власного органу держархбудконтролю; слід провести оцінку потенційної можливості робити місцевої Інспекції; і, нарешті, власне передача повноважень органу місцевої влади", - повідомив голова ДАБІ.

Нагадаємо, раніше повіломлялося, що в Мінрегіоні заявляли про негативні результати виконання реформи ЖКГ на 2009-2014 рр.