ua en ru

Уряд дозволив об'єднаним громадам отримувати субвенції та дотації прямо з держбюджету

Уряд дозволив об'єднаним громадам отримувати субвенції та дотації прямо з держбюджету Фото: Геннадій Зубко

На засіданні Кабміну було схвалено відповідний проект постанови

Кабінет міністрів України вчора, 13 січня 2016 року, дозволив об'єднаним громадам отримувати медичну та освітню субвенції, а також дотації прямо з державного бюджету. Відповідний проект постанови був схвалений на засіданні уряду.

Про це в ході наради "Основні напрями децентралізації влади в Україні в 2016 році" повідомив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Проведена не тільки бюджетна децентралізація, але й створено територіальні громади, які з 1 січня 2015 року відкрили міжбюджетні розрахунки, і вчора ми прийняли постанову на Кабінеті міністрів для того, щоб розширити порядок, і вже 159 громад практично можуть отримувати без регіону, без області пряму медичну та освітню субвенцію, а також базову дотацію, яка іде на пряму",- розповів Зубко.

Крім того, спікер парламенту Володимир Гройсман нагадав, що в результаті децентралізації на місця надійде додаткових 6 млрд гривень.

"Ми наповнили з вами фонд державного регіонального розвитку на 3 мільярди гривень, окрім тих коштів, які автоматично передані на місцеві бюджети, 1 мільярд гривень - це окрема державна підтримка нових об'єднаних територіальних громад... 1,9 млрд - це соціально-економічний розвиток",- сказав спікер та наголосив, що в результаті децентралізації на місцевий рівень у держбюджеті передбачена передача близько 6 мільярдів гривень.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що в 2016 році доходи місцевих громад зростуть майже на 46 млрд гривень.