ua en ru

Мінрегіон та ПРООН підписали декларацію по співробітництву у сфері реалізації енергоефективних заходів у житловому секторі

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України очільник відомства Анатолій Близнюк та координатор ООН, постійний представник ПРООН в Україні Олів'є Адам підписали спільну декларацію про наміри щодо співробітництва у сфері реалізації енергоефективних заходів у житловому секторі. Про це повідомляє прес-служба Міністерства.

"Проект і спосіб залучення громадян до вирішення проблем житлового фонду, який пропонує ПРООН надзвичайно важливий для України. Тому, не зважаючи на обмеженість у фінансуванні, Мінрегіон і цього року буде брати участь у заходах, запропонованих вами. А вже у бюджеті наступного року ми прагнемо спеціально передбачити необхідну кількість коштів", - наголосив на початку зустрічі Близнюк.

Своєю чергою Адам відзначив, що за минулий рік Мінрегіоном та ПРООН було зроблено дуже багато, як у рамках реформування житлово-комунального господарства України, так і за конкретними проектами.

"Для всієї команди програми розвитку ООН в Україні та для мене особисто здійснювана спільно із Мінрегіоном програма надзвичайно важлива. Тому ми особливо цінуємо підтримку вашої команди і розуміємо, що у питаннях реформування житлового сектора України ми - однодумці", - наголосив Адам.

Сторони домовилися всебічно сприяти розвитку врядування за широкої участі громадян та створенню ефективного механізму, який дозволятиме місцевим громадам, комунальним підприємствам, малому бізнесу, негромадським організаціям, навчальним закладам та органам місцевого самоврядування бути залученими до прозорого спільного процесу планування та вирішення соціальних, економічних та екологічних проблем на їхніх територіях.

Крім того, передбачається розробка, практична перевірка та відпрацювання моделі фінансування заходів з підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків, включаючи надання пільгових кредитів ОСББ. Реалізовуватиметься це, зокрема, шляхом розроблення пакету комплексних технічних заходів та фінансової моделі для проведення модернізації багатоквартирних будинків з метою підвищення їх енергоефективності, розробки повного пакету документів для формування та функціонування фінансової установи, що надаватиме пільгові кредити ОСББ.

У рамках вже здійснюваного за підтримки ПРООН спільно із Мінрегіоном проекту "Підвищення енергоефективності багатоквартирних житлових будинків в Україні" декларацією передбачається проведення заходів з модернізації в пілотних містах для верифікації запропонованої моделі фінансування, зміцнення потенціалу ОСББ, як органів, які здатні організувати й провести модернізацію власних житлових будинків, підвищення рівня поінформованості населення та розвиток потенціалу громад. Планується проведення навчання для ОСББ щодо основних принципів їхньої діяльності, реалізації заходів з енергозбереження, розробки заявок тощо. Окремо зазначається необхідність проведення інформаційної компанії, виготовлення інформаційних та просвітницьких матеріалів, семінарів для журналістів та інших зацікавлених осіб.

Нагадаємо, у лютому Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України сьогодні уклало меморандум про взаєморозуміння з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) щодо сприяння відновлення енергоефективності житлового сектору України, зменшення рівня втрат енергії та кількості викидів парникових газів.