ua en ru

Мінпромполітики зобов'язало держпідприємства обслуговуватися виключно в "Ощадбанку" і "Укрексімбанку".

Міністерство промислової політики України зобов'язав від підконтрольних йому державних підприємств до 30 квітня 2010 р. перейти на розрахунково-касове обслуговування в державні банки, повідомляє "Комерсант-Україна".

Згідно з наказом №160 "Щодо відкриття рахунків в державних банківських установах", всі керівники держкомпаній повинні до кінця місяця відкрити в "Укрексімбанку" і "Ощадбанку" рахунку, переказати на них все наявні кошти і здійснювати через них всі фінансові операції. Це дасть підприємствам гарантії збереження засобів в умовах кризи, вважають в міністерстві.
"Сьогодні банк може працювати, а завтра - закритися, тоді як державу гарантує збереження коштів держпідприємств, - сказала керівник прес-служби Мінпромполітики Наталія Письменна. - Крім того, це спрощує процедуру фінансової допомоги підприємствам від держави, наприклад видачі кредитів під держгарантії". Н.Письменна не змогла повідомити, скільки компаній підкоряється міністерству, заявивши, що їх дуже багато, зокрема підприємства військово-промислового комплексу.
Відзначимо, що тільки згідно закону № 847-XIV в управлінні Мінпромполітики України знаходяться 104 підприємства, які не підлягають приватизації.
Державні банки підтримують бажання міністерства розширити їх клієнтську базу. "Наш банк готовий прийняти багато клієнтів, не думаю, що з цим будуть якісь проблеми, - сказав виданню член правління "Укрексімбанку" Володимир Гиріс.- Якщо підприємство кредитоспроможне, то йому даватимуть кредити".
У прес-службі "Ощадбанка" відмовилися коментувати це питання.