ua en ru

Мінприроди: В морі поблизу Одеси виявлено пляму невідомого походження

В морі поблизу Одеси виявлено пляму невідомого походження, повідомляє прес-служба Мінприроди України.

До Державної екологічної інспекції в Одеській області 11 липня об 11:00 надійшло повідомлення від чергового МНС щодо забруднення внутрішніх морських вод України. Об 11:30 інспекторами здійснено обстеження в районі від мису Великого Фонтану до пляжу Дельфін. Встановлено забруднення Чорного моря речовиною невідомого походження, яка має вигляд суцільного шару та знаходиться на поверхні води. Розмір плями довжиною 4 км, шириною 2-3 км на відстані 50-150 м від урізу води. Пляма переміщується до берега від 16 ст. Великого Фонтану до пляжу Дельфін. Відібрано проби морської води для аналізу на хімічні забруднюючі речовини. Після проведеної експертизи, у пробах морської води не було виявлено перевищення основних гідрохімічних показників якості води, крім підвищеної концентрації завислих речовин: на відстані 100 м та 300 м від урізу води перевищення фону становить 48 мг/л та 65 мг/л відповідно (за даними за 5 липня фонові показники морської води по завислих речовинах становили 2 мг/л).
Також проведено обстеження зовнішніх рейдів ДП "Іллічівський МТП", ДП "Одеський МТП" та ДП "МТП Южний", слідів підтікань та наявних забруднень із суден, які знаходились на рейді не виявлено.
Відібрані проби води передані на проведення аналізу на планктонні форми та водорості до спеціалізованого закладу - Одеського філіалу Українського інституту південних морів.