ua en ru

Мінприроди: Відсутність дамби з українського боку Дунаю призводить до втрати території держави

Відсутність дамби з українського боку Дунаю призводить до втрати території держави. Про це на прес-конференції заявив голова Мінприроди Віктор Бойко, коментуючи ситуацію з повінню на р. Дунай, передає кореспондент РБК-Україна.

"Дунайські дамби були побудовані ще 50 років тому, вони є земляними і на сьогодні не витримують жодної критики ... Їх потрібно відновити таким чином, щоб ми не займалися латанням дірок щороку ... На закриття проблеми дамби повністю потрібно 352 млн грн, а ми маємо на сьогодні 67 млн. Це вистачить лише на ліквідацію прориву дамби. Але це не вихід із становища ... Проблема спорудження дамби витікає ще й з міжнародних норм: румуни укріпили свій беріг раз і назавжди, а тепер тільки повінь - вони до своєї дамби підсипають пісок. В разі повені русло Дунаю відходить від Румунії, а враховуючи те, що кордон йде по фарватеру, вони так відвойовують собі територію. На сьогодні румунська дамба знаходиться на 300 - 400 м. далі від румунського берега Дунаю", - зазначив міністр.
Нагадаємо: що на сьогодні рівень води на Дунаї у наслідок повені продовжує зростати районi Вилкового Одеської обл. перевищив критичну позначку на 12 см, у районi Ренi - на 43 см, у районi Iзмаїла - на 30 см.