ua en ru

Міносвіти продовжило до 20 квітня реєстрацію на ЗНО учнів з Криму і Донбасу

Міністерство освіти і науки України продовжило до 20 квітня термін реєстрації для проходження зовнішнього незалежного оцінювання дітям з окупованих територій Криму і Донбасу. Про це під час прес-конференції повідомила голова комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз вже прийнято рішення, відповідний наказ Міністерства освіти і науки України... Для нас принципово важливо вирішити кілька питань. По-перше, ми розуміємо, що ці діти не можуть особисто зараз відправити свої документи про освіту, тому що їм доведеться проходити ДПА екстернатом (Державну підсумкову атестацію, - ред.) на території України в українських школах. Зареєструватися і прикріпитися до школи вони можуть також тільки в Україні. З іншого боку без такого прикріплення вони не можуть зареєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання. Зараз ми говоримо про дітей, які є на окупованих територіях і не можуть виїхати. У зв'язку з цим Український центр оцінювання якості освіти продовжує можливість зареєструватися до 20 квітня", - сказала вона.

"Люди, які зареєструються у термін з 20 лютого до 20 квітня, будуть здавати ЗНО з української мови та літератури 9 червня. Якщо вони зареєструвалися на 9 червня і з поважних причин не зможуть приїхати на ЗНО, ми для них проведемо додаткову сесію зовнішнього оцінювання з української мови та літератури 27 червня. Тобто ще два місяці для того, щоб той, хто не встиг, хочу додати, що сюди ми включаємо і українських громадян, які проживають на території АР Крим, для них також відкрита ця реєстрація", - додав у свою чергу директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

За його словами, для абітурієнтів з окупованих територій тести для ЗНО нічим не будуть відрізнятися, незалежно від дати проходження тестування.

"Ми не готуємо якісь окремі тести для таких абітурієнтів. Всі абітурієнти, які будуть приймати участь у ЗНО незалежно від того, яка це буде сесія, отримають однакові завдання. Власне вже самі тести готові. Для першої сесії вони вже надруковані, і ми зараз починаємо готувати другий друк тестів, які пройдуть 9 червня", - розповів Лікарчук.

Нагадаємо, реєстрація для участі в ЗНО-2015 почалася в Україні 5 січня.

У Міносвіти очікували, що в ЗНО можуть взяти участь близько 5 тис. випускників Донбасу.

Раніше міністерство розробило механізм отримання атестатів та участі в ЗНО випускників з Криму і Донбасу.