ua en ru

У Міносвіти готують закон про батьківські комітети в школах

У Міносвіти готують закон про батьківські комітети в школах Фото: вивіска на будівлі Міністерства освіти (УНІАН)

МОН планує через новий закон змінити правила створення батьківських комітетів

У Міністерстві освіти і науки України спростовують поширену низкою ЗМІ інформацію про скасування органів батьківського самоврядування (батьківських комітетів) у закладах загальної середньої освіти. Про це йдеться у відповідному роз'ясненні, опублікованому на сайті Міносвіти.

Згідно з опублікованою інформацією, мова йшла про накази, які вже втратили силу і були прописані в "старому" законодавстві.

"Накази, що втратили чинність (№ 440 та № 205), були складовою "старого" законодавства і за своєю правовою природою мали рекомендаційний характер і не містили жодних загальнообов'язкових норм. До того ж, повноважень у міністерства на врегулювання питань діяльності (прав або обов'язків) батьківського або учнівського самоврядування немає", - зазначили в МОН.

Наголошується, що закон України "Про освіту" однозначно визначає наявність органу батьківського самоврядування як одного з органів управління закладом.

"Враховуючи, що зазначений закон є рамковим і стосується всіх складових освіти, необхідна імплементація її положень. Зокрема, у новому законі "Про загальну середню освіту" буде деталізовано порядок створення органу батьківського самоврядування та його відносин і взаємодії зі школою та її засновником (місцевими органами самоврядування). Міністерство вже працює над написанням відповідного закону і планує подати його на розгляд Верховної Ради в цьому році", - повідомили у відомстві.

Також наголошується, що новий закон змінить ситуацію, коли наявність або відсутність батьківських або учнівських комітетів не залежить від бажання батьків або учнів.

"Однак сьогодні рішення про створення батьківських або учнівських комітетів (органів управління закладом) все ще приймає сам заклад на загальних зборах трудового колективу. Тому наявність (відсутність) відповідних органів не залежить від бажання батьків або одержувачів освіти. Саме це має змінити новий закон "Про загальну середню освіту", - додали в Міносвіти.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство освіти і науки України пропонує виділити 1,8 млрд гривень на реформу шкіл в 2018 році.