ua en ru

Міноборони України розраховує втратити до 2017 р. близько 2,5 тис. військовослужбовців

Міністерство оборони України розраховує, що до 2017 р. стануть інвалідами або загинуть близько 2,5 тис. військовослужбовців, на допомогу яким у бюджеті передбачені відповідні витрати. Про це йдеться в проекті Державної комплексної програми реформування і розвитку Збройних сил України на період до 2017 р., який на початку червня було схвалено на засіданні уряду в обстановці підвищеної секретності, пише "Дзеркало тижня. Україна".

Згідно виданню, міністр оборони України Павло Лебедєв до запланованих до 2017 р. на утримання армії 100 млрд грн запросив ще 31 млрд, які Міноборони планує заробити в ході реалізації надлишків військового майна.

На торги буде виставлено майже 56 тис. га земель оборони та понад 30 тис. одиниць військової техніки. У той же час в першому кварталі поточного року до бюджету надійшло лише 50 млн грн від реалізації військового майна.

Деяку частину бюджетних коштів, за планами Міноборони, передбачається направити на витрати, пов'язані з допомогою військовослужбовцям, які стануть інвалідами або загинуть за час проведення реформи. Число таких військових, на думку Міноборони, складе 2,5 тис. осіб, тобто по 500 осіб на кожен рік реформування армії.

Крім того, армійські чиновники припускають, що їм потрібно буде щорічно протягом п'яти років відправляти в декрет майже по тисячі жінок-військовослужбовців.

У цілому ж міністр хоче скоротити армію більш ніж на 60 тис. осіб: близько 36 тис. військовослужбовців і 24 тис. службовців. При цьому половина цієї кількості буде звільнена у перший рік реформи.