ua en ru

Міноборони РФ розкрило архів документів нацистської Німеччини

Міноборони РФ розкрило архів документів нацистської Німеччини Фото: оцифровані документи можуть з'явитися в Інтернеті вже до 2018 року ("Комерсант")

Доступ до архіву отримав Німецький історичний інститут у Москві

Міністерство оборони Росії відкрило доступ експертам Німецького історичного інституту до архіву з 28 тис. документів нацистської Німеччини, які були вивезені під час Другої світової війни, передає "Комерсант".

Повідомляється, що архів складається з 28 тис. справ загальним об'ємом майже 2,5 млн листів. Про архів німецькі дослідники знали з 2005 року. За словами співробітника Німецького історичного інституту в Москві Маттіаса Уля, у 2010 році йшли переговори про розкриття архівів з адміністрацією президента РФ і Міноборони.

"У нас у Бундесархіві вкрай мало документів про східну кампанію, тому що вони всі тут. Для істориків розкриття цих документів має найважливіше значення, ми точно знайдемо багато нової інформації", - зазначив Уль.

Також повідомляється, що крім німецьких, в архіві зберігаються японські документи, італійські, румунські, фінські. Велика частина з них - військові документи, щоденники, звіти про операції, доповіді, навіть альбоми з фотографіями.

Для оцифровки архіву Фонд імені Макса Вебера виділив майже 2,5 млн євро.

"Наше завдання - до 2018 року опублікувати цей архів в інтернеті для всіх бажаючих", - додав Уль.

Нагадаємо, США виплатили понад 20 млн дол. колишнім нацистам.