ua en ru

Міноборони РФ пообіцяло забезпечити сім'ї "загиблих біля кордонів України" солдат

Міноборони РФ пообіцяло забезпечити сім'ї "загиблих біля кордонів України" солдат

Російська президентська Рада з прав людини зайнялася соціальними виплатами сім'ям військових, загиблих і постраждалих під час навчань, у тому числі біля кордонів України, передає РБК.

Заступник міністра оборони РФ Микола Панков підтвердив офіційну позицію про те, що російські військові не брали участь у бойових діях на сході України, і розповів, на що можуть розраховувати солдати та їхні близькі в разі поранення або загибелі, наголосивши, що суми допомоги останнім часом збільшилися.

Засідання робочої групи президентської Ради з прав людини, що відбулося 25 листопада в адміністрації Президента РФ, було присвячено питанням захисту прав військовослужбовців, їх медичного та соціального забезпечення. У засіданні брав участь статс-секретар, заступник міністра оборони Микола Панков. На нараді правозахисники підняли тему виплат і соціальних гарантій сім'ям військових, загиблих після відправки на навчання до кордонів України.

"Зараз у разі загибелі солдата при виконанні військової служби сім'я солдата може розраховувати на дві основні виплати: 2 млн руб. - це страхова сума, 3 млн - це одноразова допомога. В цілому це 5 млн руб.", - розповів РБК керівник робочої групи РПЛ з питань захисту прав військовослужбовців Сергій Кривенко.

Правозахисник зауважив якісну зміну підходу до виплат у зв'язку із загибеллю військових: зникла диференціація в залежності від звання і рангу. "Основні виплати однакові, неважливо, загинув рядовий або генерал. Залишаються відмінності в пенсійних виплатах і пільгах, але принциповим є відхід від колишньої традиції, коли життя рядового оцінювалося однією сумою, а офіцера і генерала - інший", - наголосив правозахисник.

За словами Кривенка, останнім часом правозахисники стикаються із чутками, що сім'ям військових, загиблих влітку 2014 р. після відправки на навчання до кордонів України, нібито "платять по 5 млн за мовчання". "Це неправда. Платять те, що належить за законом всім військовим", - сказав Кривенко.

Істотні одноразові виплати у разі загибелі саме "ветерана бойових дій" законодавством не передбачені. Це випливає з висновків аналізу соціальних гарантій військовослужбовців, проведеного комісією РПЛ. Різниця у виплатах постраждалим або загиблим ветеранам бойових дій полягає в забезпеченні їх або їхніх родичів додатковими пенсіями (не надто великими) і деякими іншими пільгами. Найістотніша з них - отримання житла, однак для цього родичі військового повинні підпадати під ряд додаткових умов.

Панков наголосив, що російські військовослужбовці не брали участі у конфлікті на території України, а число загиблих у ході навчань біля її кордонів не назвав. Але пообіцяв, що сім'ї всіх загиблих отримають належні виплати та допомоги.

Заступник міністра представив правозахисникам докладну доповідь про виплати, передбачені для сімей загиблих військових, а також для військовослужбовців, що отримали поранення і каліцтва. За останні два роки страхова виплата в разі загибелі солдата зросла із 2 млн до 2 млн 215 тис. руб., в разі інвалідності I групи - з 1,5 млн до 1,6 млн руб., II групи - з 1 млн до 1 млн 105 тис. руб.

Окремо із січня 2014 р. передбачені одноразові виплати: у разі загибелі - 3 млн 323 тис. руб., при звільненні у зв'язку з отриманням травм, що перешкоджають проходженню служби, - 2 млн 215 тис. контрактникам і 1 млн 107 тис. солдатам строкової служби.

Зараз смерть солдата під час навчань передбачає отримання статусу загиблого при виконанні обов'язків військової служби, тобто під час виконання наказів командування, яке несе за них відповідальність, уточнює Кривенко. Прирівнюються до них і ті, хто помер пізніше - внаслідок каліцтва (поранення, травми, контузії) або захворювань, отриманих при виконанні обов'язків військової служби (далі - військова травма), до закінчення одного року з дня звільнення з військової служби.

Проблема з військовими, загиблими під час навчань у Ростовській області цього літа, не в тому, що їх сім'ям відмовляються платити, а в іншому - часто у родичів на руках відсутня частина необхідних документів, пояснює відповідальний секретар Союзу комітетів солдатських матерів Росії Валентина Мельникова, яка брала участь у засіданні.

"Деяким досі не надіслали документи, необхідні для пенсійного фонду: довідку про зарплату та виписку з наказу про зняття з постачання військової частини. Навіть під час Чечні не було затримок з довідками, а зараз багато хто на місцях просто не знає, як все оформляти", - нарікає Мельникова. Втім, за її словами, критику правозахисників у цьому відношенні представники Міноборони визнали конструктивної і пообіцяли виправляти помилки і непорозуміння на місцях.

Міноборони РФ пообіцяло забезпечити сім'ї "загиблих біля кордонів України" солдат

Нагадаємо, вчора у штабі АТО констатували зменшення кількості підрозділів російських військ на Донбасі.