ua en ru

У Міноборони звинувачують волонтерів в лобіюванні зміни техзавдання з держзакупівель

У Міністерстві оборони планують внести зміни в раніше оголошене техзавдання на закупівлю медичного обладнання для військових госпіталів. Про це РБК-Україна стало відомо від джерела в Міноборони.

За словами джерела, зміни в техзавдання лобіюють волонтерські організації.
"Після минулорічного скандалу ми простежили за тим, щоб вся підготовка до тендеру пройшла максимально прозоро з максимальним задоволенням інтересів кінцевого споживача. Тому фахівці військових госпіталів, які будуть працювати на обладнанні, готували свої побажання і вимоги. Всі ці побажання були затверджені начальниками госпіталів та профільними головними спеціалістами Міністерства оборони. Тільки після цього готувалася тендерна документація, і був оголошений тендер. Тепер же ми чуємо, що знайшлися волонтери, які хочуть скорегувати техзавдання під свої інтереси і вже облягають міністерство", - заявило джерело.

Начальник військово-медичного департаменту Міноборони Андрій Верба спростував цю інформацію. "Всі протокольні рішення дотримані і документи здані в департамент державних закупівель, тобто далі всю процедуру здійснюють вони. Я ніяких змін в техзавдання не планую, тому що всі документи вже передані і далі мене не цікавить взагалі, що відбувається. Далі - держава повинна закуповувати", - сказав Верба.

Радник міністра оборони з питань медицини Наталія Воронкова заявила, що змін в техзавдання вже бути не повинно, оскільки документи передані в департамент державних закупівель, але пообіцяла перевірити інформацію.

Згідно з оголошенням, опублікованим на веб-порталі "Державні закупівлі" від 18 травня і від 19 травня, міністерство оборони планує закупити: цифровий рентген-апарат на 3 робочих місця (1 шт.), монітор пацієнта (15 шт.), вакуумний апарат для терапії ран (29 шт.), апарат штучної вентиляції легенів типу Бриз-Т (6 шт). Загальна сума, грошей виділених на ці тендери, становить майже 8,5 млн грн.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року міністр оборони Степан Полторак відсторонив від займаної посади директора Військово-медичного департаменту Віталія Андронатия за незадовільну роботу з організації медичного забезпечення в зоні проведення АТО і установах охорони здоров'я ВСУ, а також під час здійснення процедур державних закупівель.