ua en ru

Мінкульт доповнив перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України

Мінкульт доповнив перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України Фото: Федір Бондарчук

До списку увійшли 83 діячі культури

Міністерство культури України опублікувало перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Розширений перелік із 83 діячів культури опубліковано на сайті відомства.

Як зазначається, Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України" внесено зміни до Закону "Про кінематографію", яким передбачено, що Держкіно відмовляє у видачі або припиняє дію вже виданого державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів зокрема, якщо одним з учасників фільму є фізична особа, включена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Повідомляється, що перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, складає Міністерство культури України на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

"На виконання вимог Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України" Служба безпеки України надала Міністерству культури список діячів культури, дії яких створюють загрозу національній безпеці України з 83 осіб", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, до списку увійшли Сергій Безруков, Евеліна Бльоданс, Федір Бондарчук, Володимир Бортко, Михайло Боярський, Олег Газманов, Юрій Гальцев, Валентин Гафт, Жерар Депардьє, Йосиф Кобзон, Лев Лещенко, Іван Охлобистін, Стас П'єха, Йосиф Пригожин, Микола Расторгуєв, Олександр Розенбаум, Рой Джонс (молодший), Олег Табаков, Дмитро Харатьян, Юлія Чичеріна.

"З наближенням новорічних та різдвяних свят телерадіоорганізації планують демонструвати в ефірі святкові концертно-розважальні програми та фільми. З огляду на це, Мінкультури звертає увагу, що відповідно до закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України" демонстрування програм за участі осіб, які включені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, тягне за собою адміністративну та іншу відповідальність згідно чинного законодавства", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Нацрада може заборонити показ "Іронії долі" в Україні.