ua en ru

Міністр освіти Румунії зустрінеться з українським урядом через закон про освіту

Міністр освіти Румунії зустрінеться з українським урядом через закон про освіту Фото: Лілія Гриневич (kmu.gov.ua)

Україна відправила закон "Про освіту" на експертизу Ради Європи у Венеціанську комісію

Міністр освіти Румунії обговорить з керівництвом парламенту та прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом ситуацію навколо закону "Про освіту". Про це повідомила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, передає телеканал "112 Україна".

За її словами, також Україна відправила закон "Про освіту" на експертизу Ради Європи у Венеціанську комісію.

"Також я пояснила, що ця стаття (щодо вивчення мов в освітніх закладах, - ред.) буде уточнена і для її впровадження виписана в законі "Про загальну середню освіту", у спеціальному законі, проект якого ми готуємо на виконання закону україни "Про освіту", а також в освітніх стандартах і навчальних планах, які передбачають певну кількість предметів на певних мовах", - сказала Гриневич.

Вона також зазначила, що домовилася з міністром про подальші двосторонні консультації при написанні як закону "Про загальну середню освіту", так і навчальних планів для шкіл меншин.

"Я вважаю, що дуже важливо, щоб були під час цієї зустрічі зняті багато міфів, створених навколо цієї мовної статті. Зокрема міф про те, що ми будемо закривати школи з мовами національних меншин", - підкреслила вона.

За словами Гриневич, сьогодні в Україні функціонує 75 загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням румунською мовою і ще 20 з навчанням румунською та українською мовами.

"Всі ці заклади будуть продовжувати працювати", - запевнила Гриневич.

Крім цього, 6 жовтня Гриневич планує зустрітися з генсекретарем Ради Європи Ягландом.

"На цій зустрічі ми будемо обговорювати закон "Про освіту" в першій частині мовної статті, тому що для нас надзвичайно важливо донести до ЄС, Рада Європи нашу позицію й аргументацію, чому така редакція мовної статті. Крім того, довести, що ми цим не порушуємо міжнародні зобов'язання України, що є дуже важливим для Ради Європи", - додала вона.

Нагадаємо, посол України зустрінеться з депутатами Румунії через закон про освіту.