ua en ru

Міністр фінансів Польщі: Без інтервенцій ЄЦБ Європу чекає неминуча катастрофа

Міністр фінансів Польщі Яцек Ростовський закликає вирішити проблему боргової кризи в Європі масштабними інтервенціями Європейського центрального банку (ЄЦБ). "У світлі останніх подій можна говорити лише про одну альтернативу: або ЄЦБ приступає до інтервенцій, або Європу чекає неминуча катастрофа", - повідомив Ростовський в інтерв'ю німецьким ЗМІ, нагадавши, що основним завданням ЄЦБ є збереження фінансової стабільності в єврозоні, передає Reuters.
За словами Ростовського, без рішучих кроків ЄЦБ єврозона може просто розвалитися, що матиме далекосяжні наслідки для всього Євросоюзу, який є гарантом миру в регіоні. "Існує небезпека настання економічної катастрофи в історичному масштабі. Її розмах буде порівнянний з Великою депресією зразка 1930-х років в США, і в кінцевому підсумку ця катастрофа може привести до війни в Європі", - зазначив Ростовський.
Він назвав суму, яку має Європейський фонд фінансової стабільності, "дуже маленькою" для того, щоб подолати боргову кризу в єврозоні. "Небезпека зараження інших держав регіону вірусом боргової кризи зараз більша, ніж будь-коли, і суми, необхідні для того, щоб зупинити поширення цієї зарази, виросли багаторазово, так як ми діяли недостатньо швидко", - прокоментував глава фінансового відомства Польщі ситуацію, що склалася.
Глава польського Мінфіну також повідомив, що підтримує ідею більшої інтеграції держав усередині єврозони, але підкреслив, що при цьому не повинен збільшуватися розрив між країнами-членами валютного блоку і тими державами Євросоюзу, де в обігу знаходяться національні валюти.
Відзначимо, що позицію надання ЄЦБ центральної ролі у вирішенні боргової кризи поділяють не всі європейські лідери. Так, представники Німеччини неодноразово говорили про те, що ЄЦБ не повинен друкувати гроші, щоб допомогти проблемним країнам зони євро, хоча подібний крок міг би допомогти в короткостроковій перспективі. "Подібні дії ЄЦБ можуть послабити мотивацію країн провести необхідні для стабілізації єврозони реформи. Крім того, саме різна прибутковість по державних облігаціях різних країн зони євро є вирішальним мотивом для урядів держав регіону вжити заходів з реформування власних економік", - вважає міністр економіки ФРН Філіп Реслер.
Сам ЄЦБ також не хоче брати на себе більш значиму роль у вирішенні європейських боргових проблем. Як раніше в листопаді повідомили представники організації, ЄЦБ не може проводити більш активні інтервенції, сприяючи вирішенню боргової кризи в єврозоні. Основну роль у виведенні регіону з кризи повинні взяти на себе країни - члени блоку.
За словами представників керуючої ради ЄЦБ, інтервенція, якої вимагає від організації світова громадськість, буде мати лише обмежений і тимчасовий ефект, вона не зможе замінити фундаментальних кроків, спрямованих на поліпшення стану державних фінансів країн - учасниць валютного блоку.
Незважаючи на посилення кризи, ЄЦБ наполегливо відмовляється від проведення "шокової терапії", яка могла б привести інвесторів до тями і заспокоїти фінансові ринки. Аналітики відзначають ще один важливий момент, який може впливати на таку позицію ЄЦБ: на зміну Жан-Клоду Тріше, який очолював ЄЦБ до 31 жовтня 2011 р., прийшов італієць Маріо Драгі, який не хоче своїми діями ставити під сумнів позицію організації як незалежної структури.