ua en ru

Міністерство оборони розраховуватиметься з ремонтними підприємствами запчастинами літаків

У зв'язку з тим що Міністерство оборони України немає достатніх коштів, аби повністю сплачувати ремонтним підприємствам за обслуговування військової техніки, на засіданні Ради національної безпеки та оборони було схвалено рішення вважати конвертованою валютою запчастини літаків, що згодом можуть бути використані для ремонту техніки іноземних замовників.

Про це під час зустрічі з колективом Чугуївського авіаційного ремонтного заводу (ЧАРЗ) повідомив народний депутат України Олександр Кузьмук.

«Президент на засіданні РНБО доручив уряду дати повноваження Міністерству оборони розраховуватися з ремонтними заводами ліквідними агрегатами і вузлами, що зараз і робиться»,- сказав він.

Народний депутат також зазначив, що держзамовлення для ЧАРЗ нині невелике у зв'язку з обмеженими фінансовими можливостями Міністерства оборони. А через те, що країни Європи вже практично вивели з експлуатації старі радянські літаки, які може ремонтувати Чугуївський авіаційний ремонтний завод, кількість іноземних замовників у підприємства також зменшується.

«В СРСР такого типу літаків було не менше 500. В Африці, Південно-Східній Азії, країнах Варшавського договору - ще стільки ж, а завод був один, і щоб потрапити на ремонт сюди, була величезна черга. Сьогодні в Україні залишилося небагато таких літаків. Добре, що вони ще літають в арабському світі, в Африці, але в Європі їх вже немає, тому підприємству потрібно шукати нові шляхи розвитку. Завод потенційно може випускати деякі види продукції цивільного призначення»,- наголосив О. Кузьмук.