ua en ru

Мінінфраструктури затвердло інвестиційний план держпідприємства "Морський торговельний порт "Южний" на 2012 - 2015 рр

Міністерство інфраструктури затвердило середньостроковий інвестиційний план держпідприємства "Морський торговельний порт" Южний "на 2012 - 2015 роки. Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Документ визначає основні напрямки подальшого розвитку підприємства та спрямований на оптимізацію виробничої діяльності порту, забезпечення його ефективної роботи, а також підвищення конкурентоспроможності.

Інвестиційний план містить основні показники інвестиційної діяльності порту на 2012 - 2015 роки - з розрахунком на кожен рік окремо. Так, у документі визначено обсяги запланованих на кожен рік робіт з реалізації проектів капітального будівництва у порту, реконструкції та модернізації портових потужностей, придбання підприємством основних фондів. Виходячи з цього розраховано та визначено розміри власних коштів порту, які будуть спрямовані на фінансування таких робіт.

Зокрема згідно з документом капітальні інвестиції підприємства спрямовуватимуться на модернізацію перевантажувальних комплексів порту, реконструкцію колійного господарства, модернізацію портальних кранів та технологічного транспорту, а також на оновлення портового флоту, придбання перевантажувальної техніки тощо.

Серед ж основних масштабних проектів, закладених у Інвестиційному плані порту до 2015 року, - реконструкція морського підхідного каналу порту, будівництво комплексу причалів №10,11, а також розширення розворотного місця в районі причалів №18-20 та №37. Після їх втілення в життя порт буде спроможний залучити значні обсяги вантажопотоків під обробку до власної акваторії.

Так, наприклад, реалізація проекту з реконструкції морського підхідного каналу дозволить порту "Юний" набути статусу найбільшого глибоководного порту в північно-західній частині Чорного моря. Підприємство буде здатне приймати та обробляти великовантажні судна дедвейтом більш, ніж 150 тис. тонн з осадкою до 19,0 м, що забезпечить лідируючі позиції порту на даному ринку транспортних послуг.

Реконструкція ж існуючих та будівництво нових причалів порту лише сприятиме цьому процесу за рахунок значного збільшення виробничих потужностей підприємства, тощо.

Разом з цим, окрім проектів розвитку, планом інвестиційної діяльності порту також передбачена підтримка в належному технічному стані основних фондів підприємства - насамперед устаткування, пов'язаного з обробкою вантажів. Це забезпечить стійку, безперебійну роботу перевантажувальних комплексів порту, оптимізує витрати, пов'язані з основною діяльністю та збільшить оперативність виконання робіт, що також сприятиме підвищенню конкурентоспроможності українського порту.