ua en ru

Мінінфраструктури пропонує оновити перелік вантажів, які повинні супроводжуватися воєнізованою охороною на залізничному транспорті

Перелік вантажів, які повинні супроводжуватися особовим складом відомчої воєнізованої охорони на залізничному транспорті на всьому шляху прямування залізницями України, буде оновлено. Відповідний проект наказу Міністерства інфраструктури України "Про внесення змін до наказу Мінтрансу від 20 січня 1997 р. №18" винесено на публічне громадське обговорення, повідомляє прес-служба Мінінфраструктури.

Документом пропонується доповнити перелік такими вантажами: нафта сира, мінеральні добрива, феросплави, поліетилен тощо. За даними залізничників, впродовж останніх років саме ці види вантажів найчастіше розкрадалися, чим завдавалося значних збитків.
З переліку, згідно з розробленою новою редакцією, передбачено виключити такі вантажі: машини сільськогосподарські та їх частини; трактори та їх частини; м'ясо та субпродукти в автономних рефрижераторних вагонах; вироби ковбасні, копченості та напівфабрикати м'ясні в автономних рефрижераторних вагонах; масло тваринне та сир, що перевозяться в автономних рефрижераторних вагонах. Проведений Укрзалізницею аналіз за останні 5 років (з 2006 по 2011 рік) засвідчив, що збитків від незбережених перевезень цих видів вантажів у зазначений період не було.
Крім того, оновлений Перелік переглянуто та впорядковано, зважаючи на зміни в кодуванні вантажів за Єдиною статистичною номенклатурою вантажів (ЄТСНВ).
Також проектом передбачено скасування пункту 1.3 наказу Мінтрансу від 20 січня 1997 №18: порядок проведення розрахунків за супроводження і охорону вантажів особовим складом і засобами відомчої воєнізованої охорони на залізничному транспорті України (зареєстрований у Мін'юсті України 20 лютого 1997 р. за №39/1843) втратить чинність. Суб'єкти господарювання витрачатимуть кошти на оплату супроводження воєнізованою охороною за врегульованими тарифами (згідно зі ставками збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов'язані з ними послуги, затвердженого наказом Мінтрансзв'язку від 26 березня 2009 р. №317, зареєстрованим в Мін'юсті 15 квітня 2009 р. за №340/16356).