ua en ru

Мінгареллі пообіцяв донести до ЄС позицію України за законом про освіту

Мінгареллі пообіцяв донести до ЄС позицію України за законом про освіту Фото: Хьюг Мінгареллі (РБК-Україна)

Питання імплементації мовної статті освітнього закону буде узгоджуватися з представниками нацменшин

Голова представництва Європейського союзу в Україні Хьюг Мінгареллі погодився донести аргументацію України за статтею 7 Закону україни "Про освіту" в Європейську комісію і Європарламент. Про це йшла мова під час зустрічі міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Мінгареллі сьогодні, 17 жовтня, передає пресс-служба відомства.

Гриневич підкреслила, що питання імплементації мовної статті освітнього закону буде узгоджуватися в двосторонніх переговорах з представниками національних меншин.

"Наша позиція, що в дошкільній та початковій школі навчання здійснюється рідною мовою, з 5 класу починає поступово збільшуватися відсоток предметів українською мовою, а в старшій школі цей відсоток повинен зрости до 60% предметів, які вивчаються державною мовою", - зазначила Гриневич.

За її словами, з правової точки зору текст мовної статті повністю відповідає як українського законодавства, так і українським міжнародним зобов'язанням.

"Ми розуміємо вашу аргументацію і готові донести цю позицію Брюсселю", - зазначив Мінгареллі.

Він також підкреслив, що дуже шкода, що ситуація дійшла до рівня такого скандалу, адже загальна дискусія ведеться навколо питання, яке не стосується реально важливих проблем України сьогодні.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, про необхідність розробити імплементаційний план закону про освіту.