ua en ru

Мінфін спростив звітність з ПДВ для платників податків

Мінфін спростив звітність з ПДВ для платників податків Фото: міністр фінансів України Наталія Яресько

Міністерство спростило форми та порядок заповнення податкової звітності з ПДВ

Міністерство фінансів України спростило звітність з податку на додану вартість (ПДВ) для платників податку. Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

Повідомляється, що Мінфін 28 січня затвердив нові форми та порядок заповнення звітності з ПДВ (наказ №21 "Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість").

"Зазначеним наказом Мінфіну значно спрощені форми та порядок заповнення податкової звітності з податку на додану вартість. Зокрема, порівняно з декларацією, яка діє до затвердження цим наказом Мінфіну, новою формою декларації, скорочено кількість розділів декларації: з чотирьох до трьох. Більш ніж у два рази зменшено кількість рядків декларації: з 96 до 44 рядків. Тобто, зведений до мінімуму обсяг інформації, яка підлягає відображенню в податковій декларації та додатках до неї", - йдеться в повідомленні.

Крім того, у зв'язку із скороченням декларації також скорочена форма уточнюючого розрахунку, який зараз складається з 21 рядка на відміну від попереднього уточнюючого розрахунку, який складався з 31 рядка.

Спрощення форм податкової звітності з ПДВ дозволить скоротити витрати часу платників на їх складання і мінімізувати допущення помилок при їх заповненні.

"Також наказом Мінфіну, з урахуванням змін внесених до статті 209 Податкового кодексу України, передбачено розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг. Розмір суми податку на додану вартість підлягає сплаті до бюджету та перерахування на спеціальні рахунки, залежить від виду сільськогосподарської продукції, яка реалізується", - додали в міністерстві.

Нагадаємо, 30 грудня Кабінет міністрів України затвердив новий порядок електронного адміністрування податку на додану вартість.