ua en ru

Мінфін пропонує спростити форму податкової декларації про доходи і майно

Мінфін пропонує спростити форму податкової декларації про доходи і майно Фото: Міністерство фінансів України

Доопрацьований міністерством проект наказу пропонує скоротити число додатків з 7 до 4

Міністерство фінансів України (Мінфін) має намір спростити податкову декларацію про стан майна і доходи. Міністерство опублікувало відповідний проект наказу, доопрацьованого разом з Державною фіскальною службою України (ГФС) "Про затвердження реформи податкової декларації про стан майна і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про стан майна і доходи". Розміщений проект наказу на сайті міністерства.

За даними міністерства, доопрацьованим проектом пропонується скасувати кілька додатків, де проводиться розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізосіб і військового збору. Зокрема, мова йде про скасування додатків, де відповідний розрахунок проводиться з доходів, отриманих з операцій продажу (обміну) рухомого та/або нерухомого майна, а також від надання такого роду майна в житловий найм, оренду, лізинг; доходів, отриманих від прийняття у спадщину та/або у дарунок майна.

Пропозиція, викладена в законопроекті, пов'язано з тим, що розрахунок даних податкових зобов'язань та збору не вимагають додаткових розрахунків і визначаються від обсягу отриманого доходу.

У повідомленні міністерства йдеться, що проект акта розроблено з метою привести наказ Міністерства доходів і зборів від 11 грудня 2013 р. під № 793 "Про затвердження форми податкової декларації про стан майна і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про стан майна і доходи" згідно із законом №71. А також з метою виконання пункту 108 "Податкова реформа" планом заходів з виконання програми діяльності Кабміну України і Стратегії сталого розвитку "Україна - 2020" в 2015 р., затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. №213-р зменшено обсяг податкової декларації про стан майна і доходи за рахунок зменшення кількості додатків, з існуючих 7 до 4.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мінфін пропонує визнати рахунок-фактуру (інвойс) первинним документом для бухгалтерського обліку і звітності.