ua en ru

Мінфін США доручив банкам стежити за рухом можливих засобів Януковича

Міністерство фінансів США доручив банкам стежити за рухом можливих коштів  екс-Президента України Віктора Януковича.

Міністерство фінансів США доручив банкам стежити за рухом можливих коштів екс-Президента України Віктора Януковича та його колишніх соратників. Про це повідомляє прес-служба американського відомства.

Так, Мінфін нагадав фінансовим інститутам США про їх відповідальність за прийняття "розумних, з урахуванням ризиків, кроків щодо потенційно підозрілого руху активів, що мають відношення до Віктора Януковича, який залишає Київ і складає свої повноваження, та іншим високопосадоців, котрі йдуть у відставку або виїжджають з Києва".

Банки США зобов'язані проводити поглиблені перевірки приватних рахунків "великих іноземних політичних фігур", а також рахунків, які заводяться "на користь" іноземних політиків. Крім того, фінансові установи повинні контролювати транзакції, які можуть мати відношення до незаконно привласнені державних активів, доходів від хабарництва та іншої корупційної діяльності.

Нагадаємо, Янукович 22 лютого був відсторонений від посади Президента України Верховною Радою, яка поступилася вимогам активістів Евромайдана. Глава держави назвав рішення парламенту незаконним і відмовився йти у відставку. У ніч на понеділок, 24 лютого він зник, інформації про його місцезнаходження немає.

В.о. глави МВС України Арсен Аваков заявив, що Янукович оголошений в розшук. Печерський районний суд Києва виніс постанову про затримання поваленого Президента, який підозрюється у навмисному вбивстві.

За даними ЗМІ, в ніч на 23 лютого Янукович двічі намагався вилетіти з країни, з аеропортів Харкова та Донецька, але прикордонники заборонили виліт. На наступний день повідомлялося, що екс-Президент перебуває Криму. У ніч на 24 лютого депутат від фракції "Удар" Володимир Курінний повідомив про затримання поваленого глави держави на території автономії, але інформація не підтвердилася.

Нагадаємо, 26 лютого Печерський районний суд м. Києва виніс постанову про затримання колишнього Президента України Віктора Януковича. "Отримано постанову суду про затримання і доставку до суду", - заявив в.о. генерального прокурора Олег Махніцький. Так, Януковичу оголошено підозру за ст.115 КК України (умисне вбивство). "Повідомлено про підозру колишньому Президенту Віктору Януковичу, він оголошений у розшук", - зазначив Махніцький.

Раніше міністр фінансів США Джейкоб Лью (на фото) закликав Україну якнайскоріше розпочати переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про пакет допомоги. Це питання Лью обговорив з лідером фракції "Батьківщина" Арсенієм Яценюком у Вашингтоні.