ua en ru

Мінфін США відстрочив на півроку набуття чинності правил, які передбачають розкриття інформації про клієнтів із США у всіх банках світу

Нові правила боротьби з ухиленням від сплати податків, що припускають розкриття інформації про американських клієнтів в банках по всьому світу (FATCA), набудуть чинності на півроку пізніше - 1 липня 2014 року. У котрий прийняв це рішення Мінфіні США розраховують, що відстрочка дозволить завершити двосторонні переговори щодо розкриття банківської таємниці з великим числом країн, пише "Комерсант".

Мінфін США переніс на 1 липня 2014 строк набрання чинності нового пакету регулювання FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), що припускає розкриття банківської таємниці за рахунками американських клієнтів у фінансових установах по всьому світу. Раніше передбачалося, що нові вимоги набудуть чинності вже з початку 2014 року. З цього моменту зарубіжні банки зобов'язувалися на регулярній основі передавати інформацію по рахунках резидентів США сумою понад 50 тис дол. безпосередньо в американську податкову службу (IRS). Рух же коштів від або до не зареєстрованій в системі IRS агенту автоматично потрапить під 30-відсотковий податок. Прийнята зараз піврічна відстрочка дана банкам у відповідь на їх "численні звернення" і покликана забезпечити "більш ефективне впровадження системи", говориться в офіційному повідомленні Мінфіну США.

Перша частина FATCA (яка не має прямого відношення до зарубіжних банків) вступила в силу в 2010 році. Тоді ж розгорівся скандал про розкриття інформації швейцарськими банками під тиском США і фактичну втрату ними банківської таємниці. Спочатку передбачалося, що банки, зацікавлені в роботі з американськими клієнтами, будуть самостійно передавати необхідні американськими податківцями дані. Саме такий формат регулювання був схвалений у Швейцарії в липні 2013 року. Це сталося після того, як місцевий парламент заблокував пропозиції про поправки до швейцарського законодавства про банківську таємницю, які передбачали її фактичну ліквідацію. Згідно з оголошеними у п'ятницю Мінфіном новим вимогам, банкам і компаніям, які, на думку IRS, є благонадійними платниками податків, у термін до 25 квітня 2014 необхідно отримати особливий ідентифікатор (GIIN, Global Intermediary Identification Number), який використовується в США для відстеження операцій за рахунками . Реєстрація в цій системі почнеться вже 19 серпня.

Інша модель взаємодії фінансових організацій з IRS передбачає підписання міжурядової угоди з умовою, що передача даних ведеться через місцеву податкову службу, виконуючу роль посередника. Подібна угода до кінця цього року має намір підписати і Росія - про це раніше заявляв голова російського Мінфіну Антон Силуанов. Всього у таких переговорах з США беруть участь близько 50 країн.