ua en ru

Мінфін США відмовився відновлювати переговори про приєднання Росії до FATCA

Міністерство фінансів США не має наміру відновлювати переговори про приєднання Росії до закону про контроль закордонних рахунків (Foreign Account Tax Compliance Act, FATCA) з-за позиції Москви в українському конфлікті.

Міністерство фінансів США не має наміру відновлювати переговори про приєднання Росії до закону про контроль закордонних рахунків (Foreign Account Tax Compliance Act, FATCA) з-за позиції Москви в українському конфлікті. Таку заяву зробив помічник міністра фінансів Сполучених Штатів Деніел Глейзер, виступаючи на засіданні в сенатському комітеті у закордонних справах, присвяченому подіям на Україні, передає Reuters.

"Міністерство фінансів США на даному етапі не має наміру відновлювати переговори з Росією", - заявив фінансист, відповідаючи на питання про можливе діалозі з Росією.

Місяць тому представник американського Мінфіну підтвердила РБК, що США мають намір призупинити переговори з Росією по FATCA. "Згідно з нашим загальним підходом до двостороннім контактам з Росією Сполучені Штати в даний час призупинили переговори з Росією щодо угоди FATCA", - зазначила співрозмовниця РБК.

Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) - це закон США, який зобов'язує банки та фінансові організації по всьому світу з 31 березня 2015р. надавати Службі внутрішніх доходів США (IRS) дані про рахунки американських платників податків та афільованих з ними юросіб. Захід спрямований на боротьбу з ухиленням від сплати податків.

У червні 2013 р. з проханням до Центробанку приєднатися до підготовки угоди по FATCA звернулася заступник голови правління Ощадбанку Белла Златкіс. За її словами, якщо б ЦБ не підтримав російські банки, то вже через півроку вони могли б опинитися в складній ситуації. "Нам доведеться або припинити платежі в доларах США, або на свій страх і ризик щось повідомляти американським властям", - зазначала вона. Влітку 2013р. міністр фінансів Антон Силуанов обіцяв, що Росія підпише угоду про участь у реалізації FATCA до кінця року.

Закон починає діяти з 1 липня 2014 р., реєстрація іноземних банків в американських податкових органах завершився 5 травня.