ua en ru

Мінфін закликає депутатів не скасовувати норму "24 години" на митниці

Мінфін закликає депутатів не скасовувати норму "24 години" на митниці Фото: ілюстративне фото

Норма спрямована на запобігання несплати податків при ввезенні товарів

Міністерство фінансів закликає народних депутатів утриматися від голосування за законопроект №7484, скасовує антикорупційну норму "24 години" на митниці, яка запрацювала з 1 січня 2018 року. Відповідну заяву опубліковано на сайті міністерства.

У Мінфіні пояснили, що введення цієї норми суттєво ускладнило можливість ввезення товарів на територію України без сплати податків.

"Якщо раніше, люди, які були задіяні у схемах безмитного ввезення товарів, могли відразу після виїзду з України повертатися назад з товаром і не платити податки, то зараз для того, щоб отримати право на пільги, такі люди повинні перебувати за межами України не менше 24 -х годин. Це значно здорожує застосування схем", - йдеться в заяві.

Результатом цих нововведень, який вже реально відчули подорожують громадяни, стало суттєве скорочення черг на кордоні. Це також сприяє створенню рівних умов для ведення бізнесу в нашій країні.

Довідка:

За нових умов громадяни, які перетинають кордон в автомобільних пунктах пропуску, мають право ввозити в Україну товари без сплати ПДВ вартістю до 500 євро, але у разі, якщо громадянин відсутній в Україні менше, ніж 24 години, або перетинає кордон частіше одного разу за 3 доби, то вартість товарів, які можна ввезти без сплати ПДВ, зменшується до 50 євро Вартість особистих речей громадян в цю суму не включається. Правила оподаткування товарів, що ввозяться громадянами через авіаційні пункти пропуску, не змінилися. Вартість товарів, які можна ввезти без сплати ПДВ, залишається у розмірі до 1 тис. євро.

Нагадаємо, в 2017 до бюджету надійшло 70 млрд гривень завдяки боротьбі з тіньовими схемами на митниці.