ua en ru

Мінфін пропонує включити до переліку загальнодержавних податків і зборів держмито

Міністерство фінансів України пропонує включити до переліку загальнодержавних податків і зборів держмито. Про це йдеться в проект закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо окремих податків і зборів)", текст якого опублікований на офіційному сайті Мінфіну.

Так, пропонується внести зміни до Податкового кодексу і включити в перелік загальнодержавних податків і зборів державне мито та збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Крім того, пропонується доповнити Податковий кодекс новими главами. Так, передбачається введення глави 5 розділу XIV, яка регламентує справляння збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Платниками збору є експлуатуючі організації (оператори) ядерних установок, підприємства з видобування і переробки уранових руд, а також підприємства, які є замовниками будівництва нових ядерних установок або об'єктів з видобування і переробки уранових руд.
Об'єктом та базою оподаткування збором є: обсяг (вартість) реалізованої електричної енергії, виробленої експлантати ядерних установок (1% обсягу виробленої енергії), що виробляється атомними електростанціями; зберігання відпрацьованого ядерного палива (45 грн за 1 кілограм вихідної маси).

Крім того, для підприємств, які є замовниками будівництва нових ядерних установок або об'єктів з видобування і переробки уранових руд - сума фактично освоєних платником збору капітальних інвестицій за податковий (звітний) період за даними бухгалтерського обліку (без урахування податку на додану вартість) (розмір ставки буде визначатися ВР).

Пропонується визначити податковим (звітним) періодом для сплати збору календарний місяць.

Крім того, пропонується доповнити Податковий кодекс розділом XVII ¹ "Державне мито" та визначити, що платниками державного мита є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до уповноважених органів за вчиненням в їхніх інтересах окремих дій та видачу документів, що мають юридичне значення.

Державне мито буде справляється за вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами і уповноваженими на це посадовими особами органів місцевого самоврядування, а також за видачу дублікатів нотаріально засвідчених документів; за державну реєстрацію актів цивільного стану (від 0,08% до 4,5% розміру мінімальної зарплати ); за видачу паспорта громадянина України; за оформлення паспорта громадянина України для поїздки за кордон (15% розміру мінімальної зарплати); за видачу громадянам України закордонного паспорта на право виїзду за кордон або продовження строку його дії; за реєстрацію місця проживання (0,08% розміру мінімальної зарплати) та інш.

За несвоєчасну сплату або сплату у неповному обсязі державного мита до бюджету нараховується пеня з розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на день сплати державного мита.