ua en ru

Мінфін пропонує розширити можливості запозичення для фінансування місцевих бюджетів розвитку

Міністерство фінансів України пропонує розширити коло місцевих бюджетів, які мають право на запозичення для фінансування бюджетів розвитку.

Міністерство фінансів України пропонує розширити коло місцевих бюджетів, які мають право на запозичення для фінансування бюджетів розвитку. Про це на брифінгу заявив заступник міністра фінансів Ігор Уманський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Крім того, ми пропонуємо розширити коло місцевих бюджетів, які отримують право на запозичення для фінансування бюджету розвитку. З іншого боку, ми скорочуємо процедуру надання дозволу на запозичення місцевих бюджетів, вводиться формула мовчазної згоди, тобто, якщо протягом певного періоду часу Міністерство фінансів не відповіло відмовою, вважається, що згода надана", - розповів Уманський.

Він також зазначив, що органи місцевої влади можуть отримати право вибирати фінансові установи, через які вони будуть обслуговувати свій бюджет розвитку.

"Є спірна пропозиція, але вона є щодо надання можливості місцевим бюджетам, але виключно в межах коштів бюджету розвитку, самостійно вибирати через які фінансові установи вони будуть обслуговуватися, тобто це органи казначейства або банківська система. Безумовно, будемо вводити обмеження, в яких саме банківських установах можуть бути розміщені кошти, але також необхідно розуміти, що якщо орган приймає рішення про обслуговування свого бюджету розвитку через банківські установи - вони будуть позбавлятися права підтримки ліквідності через органи казначейства", - зазначив Уманський.

Нагадаємо, за словами віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка, зміни в бюджетний кодекс України забезпечать перерозподіл у місцеві бюджети з центрального держбюджету до 40 млрд грн.