ua en ru

Мінфін пропонує продовжити термін дії військового збору після 1 січня 2015 р

Міністерство фінансів України вирішило підготувати пропозиції щодо змін до податкового законодавства, які забезпечать додаткові надходження до бюджету для забезпечення боєздатності країни та відновлення зруйнованої інфраструктури східних регіонів, в тому числі, за рахунок продовження терміну дії військового збору.

Міністерство фінансів України вирішило підготувати пропозиції щодо змін до податкового законодавства, які забезпечать додаткові надходження до бюджету для забезпечення боєздатності країни та відновлення зруйнованої інфраструктури східних регіонів, в тому числі, за рахунок продовження терміну дії військового збору. Таке рішення було прийнято сьогодні на засіданні колегії Мінфіну щодо проекту держбюджету на 2015 р., передає прес-служба міністерства.

Крім того, на засіданні колегії обговорювалася необхідність підготувати пропозиції щодо продовження терміну дії законів, які забезпечують надходження до бюджету у 2014 р., на весь 2015 р.

Як зауважив перший замміністра фінансів Анатолій Мярковський, проект бюджету на 2015 р. є одним із найскладніших проектів за останні роки: "Таких викликів, загроз перед нами ніколи не стояло. І одна із ключових позицій, яку нам потрібно буде вирішити, - це видатки на відновлення територій та забезпечення боєздатності нашої армії".

У свою чергу міністр фінансів Олександр Шлапак під час обговорення видаткової частини бюджету висловив позицію, що видатки у 2015 р. можна збільшити виключно по соціальним стандартам, по військовим і на обслуговуванню боргу.

Разом з тим повідомляється, що на колегії було прийнято рішення забезпечити погодження показників проекту державного бюджету України на 2015 р. з експертами МВФ, а також провести консультації із всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування та сторонами соціального діалогу.

Зазначимо, згідно до діючого законодавства уряд України має подати проект бюджету на наступний рік до Верховної Ради України до 15 вересня.

Нагадаємо, Верховна Рада на позачерговому закритому засіданні 31 липня прийняла законопроект Кабміну (№ 4309а), що передбачає з метою забезпечення фінансування заходів з підвищення обороноздатності держави ввести до 1 січня 2015 р. новий загальнодержавний збір - військовий збір у розмірі 1,5%.

Зазначений збір уряд запропонував стягувати за ставкою 1,5% з доходів фізичних осіб у формі заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу у державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.

1 серпня Президент Петро Порошенко підписав зміни до закону про держбюджет у частині фінансування антитерористичної операції (АТО) і зміни до Податкового кодексу, спрямовані на наповнення дохідної частини бюджету.