ua en ru

Мінфін пропонує уряду 4 законопроекти щодо проблем валютних кредитів і іпотек

Мінфін пропонує уряду 4 законопроекти щодо проблем валютних кредитів і іпотек Фото: Наталія Яресько

Неспроможним сім'ям можуть списати борги по іпотеці

Міністерство фінансів України пропонує уряду розглянути чотири законопроекти щодо вирішення проблеми валютних та іпотечних кредитів. Про це сьогодні під час засідання уряду заявила міністр фінансів України Наталія Яресько, передає кореспондент РБК-Україна.

"Пропонуємо на розгляд уряду чотири проекти законів, спрямовані на вирішення проблеми валютних, іпотечних кредитів та надмірної заборгованості сумнівних підприємств", - заявила Яресько.

За її словами, перший з запропонований законопроектів - про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отриманих на придбання єдиного для сім'ї житла. Уряд може допомогти реструктуризувати борги за кредитами, залишок по яких станом на 1 січня 2015 року не перевищував близько 2,5 млн гривень.

"Ми переконані, що валютні кредити потрібно реструктуризувати не заможним громадянам і не спекулянтам, а лише тим громадянам, які брали їх на придбання власного житла",- зазначила Яресько.

За її словами, даний законопроект надавати підтримку сім'ям, які мають єдине житло, яке перебуває в іпотеці, інвалідам I групи, ветеранам АТО або їх дітям і нащадкам. При цьому процес реструктуризації передбачає списання 25-75% обсягу іпотеки, а в ряді випадків - наприклад, відносно учасників АТО - і 80-100% іпотеки.

"Кількість сімей, що буде мати право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів становить приблизно 37 тисяч на загальну суму понад 20 мільярдів гривень",- зазначила Яресько.

За її словами, ця сума становить 40% від загальної валютної іпотеки фізичних осіб.

Нагадаємо, 2 липня Верховна Рада України підтримала в третьому читанні і в цілому законопроект № 1558-1 "Про реструктуризацію зобов'язань по кредитах в іноземній валюті". Однак згодом нардепів розкритикували за прийняття цього закону, і президент України Петро Порошенко не підписав цей закон.