ua en ru

Мінфін пропонує повністю контролювати транспортування спирту

Міністерство фінансів пропонує фіксувати вивезення продукції зі спиртзаводу, а також показання спідометра транспортного засобу, повідомляє "Комерсант-Україна".

У відомстві підготували законопроект зі змінами до Податкового кодексу, запропонувавши розширити повноваження представників органів Державної податкової служби (ДПС) на акцизних складах. Крім контролю за ввезенням спирту на склад підприємства, що виробляє горілку та лікеро-горілчані вироби, шляхом проставлення штампів у товарно-транспортній накладній інспектор буде відстежувати та вивезення сировини зі спиртзаводу. Транспортування та відвантаження спирту без позначки податківця в накладній запропоновано заборонити. При ввезенні і вивезенні спирту з акцизного складу ДПС буде фіксувати час і показники спідометра транспортного засобу. Термін передачі інформації про отримання спирту лікеро-горілчаним підприємством планується скоротити з трьох до одного робочого дня. Ці заходи повинні сприяти зниженню тіньового обороту спирту.

Джерело видання в ДПС (співавтор поправок) додало, що додаткові відомості, зокрема показники спідометра і фіксований час в'їзду/виїзду, завжди "корисні і не зайві". "Якщо автомобіль проїхав більше, ніж визначено в дорожньому листі, то, можливо, він кудись заїжджав, розбавляв спирт або зливав. У разі якогось форс-мажору водій зможе пояснити причини перевищення. Тим, хто працює чесно, цих норм боятися нічого", - говорить співрозмовник газети.

Як розповіли виданню виробники, ще кілька місяців тому ДПС зобов'язала інспекторів, що працюють на акцизних складах, фіксувати показники спідометрів. "Вони просто хочуть узаконити те, що фактично відбувається. Але ми не помітили різкого зниження обсягів тіньового обігу спирту. Як він був на рівні 20%, так і залишився", - відзначає один з учасників ринку. За оцінками ДПС, частка нелегальної алкогольної продукції складає 15%. Нагадаємо, ще в березні перший заступник голови ДПС, начальник податкової міліції Андрій Головач обіцяв до кінця цього року повністю знищити нелегальний ринок. Як змінилася ситуація через чотири місяці, у податковій міліції вчора повідомити не змогли.

Учасники ринку впевнені, що фіксування показників спідометрів - це лише посилення "для відводу очей". "Накрутити лічильники не складає особливих труднощів, а довести, що це відбулося, практично неможливо. При цьому зараз відповідальності за такі дії водії не несуть", - говорить джерело видання в одній з алкогольних компаній. "Одні показники нічого не дадуть, потрібно пломбувати спідометри. Сказавши "а", потрібно сказати і "б", - додає гендиректор компанії "Алкогольні традиції" Роман Вашколуп. - Будь-який крок до посилення контролю, який в результаті виконується, завжди дасть позитивний результат. Чим жорсткіше держава буде ставитися до "сірої" і "чорної" горілки, тим легше буде нам, легальним виробникам".

На підприємствах також відзначають небажання держави використовувати методи, які б дійсно могли звести нелегальний оборот спирту до мінімуму. У Мінфін неодноразово направлялися пропозиції встановити електронні системи обліку на спиртзаводах. Раніше Валерій Хорошковський, який займав на той момент пост міністра фінансів, в інтерв'ю виданню заявляв про необхідність обліку спирту з паралельним непрямим контролем за витрачанням електроенергії та води на виробництві. "Ідею з лічильниками Мінфін відхиляє, пояснюючи відсутністю фінансування", - говорить один з учасників ринку. Співрозмовник видання в іншій алкогольній компанії додає, що в схемах нелегального вивезення спирту з виробництва задіяні всі - від співробітників заводу до самих податківців. "Якщо мова йде про цистерни, то беруть участь високопоставлені особи", - говорить виробник алкоголю. Заступник гендиректора концерну "Укрспирт" Борис Францишко вчора заявив виданню, що йому невідомо про факти вивезення "лівого" спирту.

Зазначимо, виробництво горілки та інших міцних спиртних напоїв в Україні в січні-червні 2012 р. збільшилося на 19,2% - до 16,1 млн дал.