ua en ru

Мінфін планує підвищити ціни на лікеро-горілчану продукцію на 26,4%

У Міністерстві фінансів розробили проект змін до постанови "Про встановлення розміру мінімальних відпускних для опту і роздрібних цін на окремі види алкогольної продукції". Документом пропонується підвищити ціни на лікеро-горілчану продукцію на 26,4%, до 165 грн за літр 100-процентного спирту. Тобто мінімальна ціна пляшки горілки 0,5 л збільшиться з 26,1 грн до 33 грн. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Учасники ринку стверджують, що документ повинні розглянути вже на сьогоднішньому засіданні уряду. На порядку денному засідання його немає. Втім, член парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Олег Царьов (Партія регіонів) говорить, що головна мета документа - боротьба з тіньовим алкогольним ринком. "Я піднімав це питання, відправляв депутатські запити в Кабінет міністрів. З урахуванням всіх акцизів, податків і ціни на спирт, яка неодноразово підвищувалася торік, при легальному виробництві горілки ціна має бути близько 33 грн", - відзначає Царьов.

Виробники нагадують, що розмір мінімальних цін переглядався зовсім недавно - в серпні минулого року після тривалого обговорення з представниками галузі. "Тоді для цього були економічні обгрунтування: зростання цін на спирт і енергоносії. Зараз не було ні обговорень, ні обгрунтувань", - стверджує гендиректор "Алкогольних традицій" Роман Вашколуп. Примітно, що і сам міністр фінансів Валерій Хорошковський ще 6 лютого в інтерв'ю "Комерсанту-Україна" говорив, що, на його думку, будь-яке ускладнення або посилення тиску на легальний сектор може привести до відходу бізнесу в тінь.