ua en ru

Мінфін очікує прийняття закону про формування наглядових рад Укрексімбанку і Ощадбанку, - Данилюк

Мінфін очікує прийняття закону про формування наглядових рад Укрексімбанку і Ощадбанку, - Данилюк Фото: Олександр Данилюк (КМУ)

Реалізація стратегії розвитку банківського сектору неможлива без формування незалежних наглядових рад

Реалізація стратегії розвитку банківського сектору неможлива без формування незалежних наглядових рад у державних банках. Про це сьогодні на прес-конференції заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Державні банки повинні управлятися, як комерційні банки. Там повинен бути професійний менеджмент... Також невід'ємною складовою є формування наглядових рад. Без наглядових рад, в яких більшість буде незалежними членами, реалізація стратегії розвитку банківського сектора буде неможлива. Тому пріоритет для нас - це прийняття закону Верховною радою, який був поданий Міністерством фінансів, урядом, передбачає створення незалежних наглядових рад в "Укрексімбанку" і "Ощадбанку", - заявив Данилюк.

За його словами, незабаром також має бути реалізована стратегія зменшення частки державних банків у фінансовому секторі шляхом приватизації. У цьому контексті пріоритетом є приватизація "Укргазбанку" і "Приватбанку".

Данилюк зазначив, що до 2022 року держава має повністю вийти з капіталу цих банків. Крім того, Мінфін планує часткову приватизацію "Ощадбанку".

Також реформування банківського сектора повинно включати розробку окремих стратегій для всіх державних банків і рішення проблеми непрацюючих кредитів.

За словами голови Мінфіну, чимало позичальників уникають повернення кредитів банкам. При цьому правоохоронні органи недостатньо ефективно працюють над вирішенням цього питання.

"Держава змушена витрачати кошти платників податків на те, щоб платити за тих людей, які не виконують свої обов'язки", - сказав Данилюк.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на засіданні 21 лютого 2018 року схвалив стратегію розвитку державного "Ощадбанку" на 2018-2022 роки.