ua en ru

Мінфін Греції наполягає, що не розглядає питання реструктуризації держборгу

Міністерство фінансів (Мінфін) Греції продовжує запевняти, що питання про реструктуризацію боргу не стоїть на порядку денному, незважаючи на неодноразові публікації в місцевій пресі, що свідчать про протилежне, а також незважаючи на позицію іноземних експертів, які вказують на те, що Афінам навряд чи вдасться уникнути даної процедури. Про це повідомляє РБК з посиланням на Reuters і французькі ЗМІ.

"Є люди, які вважають, що реструктуризація неминуча. Однак є й ті, хто поставив чимало грошей на те, що Греція оголосить дефолт. Ось чим пояснюються дивні чутки, які курсують у ЗМІ протягом декількох останніх тижнів. Питання про реструктуризацію держборгу не стоїть", - повідомив глава грецького Мінфіну Георгіос Папаконстантіну в інтерв'ю французькій пресі, коментуючи дане питання. При цьому Г.Папаконстантіну ще раз вказав на те, що вірить у можливість Греції виплатити борги, хоча і вказав, що було б непогано відкласти виплату кредиту, наданого Євросоюзом (ЄС) і Міжнародним валютним фондом (МВФ), на більш пізній термін.

Як повідомлялося раніше, за неофіційними даними, в квітні 2011 р. Греція звернулася до Євросоюзу і МВФ з проханням про реструктуризацію боргу. Обговорення даного питання може початися вже в червні ц.р., повідомляли тоді грецькі ЗМІ. За даними місцевої преси, запит уряду був оприлюднений Г.Папаконстантіну на неформальному засіданні міністрів фінансів країн ЄС, що відбулося в квітні 2011 р. в Угорщині. Також зазначалося, що ініціативу Афін щодо реструктуризації держборгу підтримав глава Міністерства фінансів США Тімоті Гайтнер.

У Міністерстві фінансів Греції спростували інформацію про те, що Афіни звернулися до ЄС і МВФ з проханням про реструктуризацію боргу. "Це не так. Напередодні (17 квітня ц.р.) міністр фінансів Греції дав вичерпні коментарі з цього приводу", - зазначав один з представників грецького відомства. 17 квітня 2011 Г.Папаконстантіну повідомив, що питання про реструктуризацію не стоїть на порядку денному. "Реструктуризація в наші плани, а також в плани МВФ, не входить, - сказав міністр в кулуарах засідання МВФ і Світового банку у Вашингтоні. - Я думаю, що ситуація буде поліпшуватися, і ми зможемо повернутися на фінансові ринки в 2012 р.".

Інформацію про реструктуризацію грецького боргу спростував також директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан, який заявив, що Міжнародний валютний фонд не планує реструктурувати борг Греції, всупереч побоюванням, які поширювалися на фінансових ринках. За його словами, Греція розробила програму порятунку своєї обтяженої боргами економіки й виконання зобов'язань перед кредиторами. Цей план був підтриманий Європейським союзом і МВФ. "Нічого не змінилося", - підтвердив Д.Стросс-Кан.

Греція в 2010 р. стала першою жертвою європейської боргової кризи. Країна виявилася не в змозі обслуговувати борги, і спеціально для неї Євросоюз організував екстрені механізми кредитної допомоги. МВФ і країни єврозони спільно виділили Афінам 110 млрд євро у вигляді пільгових кредитів.