ua en ru

Міненерговугілля розробило концепцію переходу на біржову форму продажу вугілля

Міністерство енергетики і вугільної промисловості України розробило концепцію переходу на біржову форму продажу вугілля. Проект документа розміщений на сайті відомства.
Спотовий продаж вугілля планується почати в кінці 2011 р. після проведення конкурсу з відбору біржі. Весною 2012 р. біржові торги почнуть замінювати трейдерські функції держпідприємства "Вугілля України". У липні-вересні 2012 р. планується почати застосування ф'ючерсних і форвардних контрактів.
В даний час реалізація вугільної продукції на Україні здійснюється за двоми схемами: за прямими договорами між вугледобувними підприємствами і споживачами і через державне підприємство "Вугілля України" як оператора оптового ринку вугільної продукції. За договорами з "Вугіллям України" в 2010 р. поставлено споживачам 16,4 млн т вугільної продукції, або 65% від загального обсягу постачань вугілля державними підприємствами.
Оператор оптового ринку розподіляє вугільну продукцію по фіксованих розрахункових цінах. Через непрозорість ціноутворення знижується інвестиційна привабливість галузі. Крім того, існує перехресне субсидування збиткових шахт високорентабельними.
Прогнозні запаси вугілля на Україні складають 117,5 млрд т, зокрема розвідані - 56 млрд т. Їх вистачить більш ніж на 400 років у разі підтримки здобичі на поточному рівні. Протягом останніх 15 років рівень видобутку вугілля залишався практично незмінним: від 72 млн до 83 млн т на рік.