ua en ru

Міненерговугілля: Україна в січні скоротила імпорт газу втричі

Україна в січні 2012 р. скоротила імпорт газу втричі в порівнянні з показником річної давності, повідомив РБК заступник директора департаменту з питань нафтової, газової, торф'яної, нафтопереробної промисловості та альтернативних видів палива Міненерговугілля України Костянтин Бородін.

"За даними на 14 січня 2012 р., надходження з імпорту за добу становили 53,5 млн куб. м, відбір з підземних сховищ - 110,2 млн куб. м, температура повітря - +0,7 градуса за Цельсієм. На цю ж дату рік тому "Нафтогаз України" імпортував 175,5 млн куб. м газу, відібрав з ПСГ 114,1 млн куб. м при температурі повітря +0,5 градуса за Цельсієм", - сказав він.

За його словами, місяць тому, за даними на 14 грудня 2011 р., імпорт досягав 90 млн куб. м при відборі газу з ПСГ 58 млн куб. м і температурі +2,1 градуси за Цельсієм.

Бородін відзначив, що зниження споживання газу пов'язане з високими цінами на цей енергоресурс. "Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко не раз пояснював, що українська економіка не витримує такої вартості газу, тому скорочує його споживання. Це не чиясь примха, а економічні реалії", - додав він. За його словами, для зниження навантаження на бюджет і населення планується протягом року перевести ТЕЦ з газу на альтернативне паливо. Це дозволить заощадити 6 млрд куб. м газу в рік.

Заступник директора департаменту відзначив, що зниження імпорту газу в 2012 р. не можна пояснити узгодженим з "Газпромом" збільшенням його закупівель на початку 2011 р. для економії коштів через прогнозоване зростання цін. "Згадайте січень 2006 р., коли добовий імпорт становив приблизно 118 млн куб. м", - навів приклад Бородін.

Нагадаємо, Україна купила у "Газпрому" в 2011 р. близько 40 млрд куб. м газу.

Заявка на 2012 р. подана на відбір 27 млрд куб. м. Про це раніше заявляв міністр Бойко.