ua en ru

Міненерговугілля скоротило ліміт газу для ТКЕ на 21% - до 6,3 млрд кубометрів

Напередодні опалювального сезону в уряді знайшли спосіб, як змусити теплокомуненерго (ТКЕ) економити газ. Тепер кожен спожитий понад ліміту кубометр буде коштувати в 3,4 рази дорожче, ніж зазвичай. У Кабміні вважають, що завдяки цьому у ТКЕ з'явиться стимул проводити модернізацію і економити ресурси.

Напередодні опалювального сезону в уряді знайшли спосіб, як змусити теплокомуненерго (ТКЕ) економити газ. Тепер кожен спожитий понад ліміту кубометр буде коштувати в 3,4 рази дорожче, ніж зазвичай. У Кабміні вважають, що завдяки цьому у ТКЕ з'явиться стимул проводити модернізацію і економити ресурси, пише "Комерсант-Україна".

Учора заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Андрій Бондаренко заявив, що теплокомуненерго, які будуть споживати газ понад виділених лімітів, будуть платити за нього за тарифами для промисловості. Промисловий тариф вище тарифу для ТКЕ в 3,4 рази. Бондаренко нагадав, що уряд встановив ліміт для ТКЕ - 6,3 млрд кубометрів газу. На його думку, цього достатньо навіть для дуже холодних зим, а обсяг 8 млрд кубометрів, який виділявся ТКЕ у минулому опалювальному сезоні, є надмірним.

Нагадаємо, раніше Кабмін опублікував розпорядження N618-р від 17 липня, яким затвердив зниження лімітів на газ, призначений для виробництва теплової енергії для населення, з 6,7 млрд кубометрів до 6,3 млрд кубометрів. Найбільші ліміти виділені Києву (1,2 млрд кубометрів), Донецькій (923 млн), Харківській (588 млн), Дніпропетровській (555 млн) і Запорізькій (315 млн) областях. Цим же документом уряд доручив НАК "Нафтогаз України" та керівникам органів центральної виконавчої влади обмежити постачання природного газу ТКЕ, які не повністю розраховуються за паливо.

Борги теплокомуненерго перед "Нафтогазом" загрожують зривом підготовки до опалювального сезону та виконання домовленостей з "Газпромом", заявляли раніше в НАК. Борг становить 17,5 млрд грн, що є рекордною сумою за весь час незалежності України. Найбільші борги за газ - у Дніпропетровській (2,5 млрд грн), Донецькій (2,7 млрд грн) та Харківської областей (2,2 млрд грн), а також Києва (2,2 млрд грн). 11 вересня НАК "Нафтогаз України" припинила газопостачання Кременчуцької ТЕЦ (належить ВАТ "Полтаваобленерго") через заборгованість за газ.

У теплокомуненерго вважають, що скоротити споживання палива буде непросто. "Сьогодні багато ТКЕ просто не можуть знизити споживання, оскільки не мають коштів для інвестування в енергозберігаючі проекти. Для того щоб досягти цього, необхідно підвищувати тарифи на теплову енергію для населення, чого не дозволяють урядові структури - ті ж Держінспекція з контролю за цінами та Антимонопольний комітет", - заявили в "Краматорськтеплоенерго". За даними Міністерства з питань ЖКГ, у разі проведення модернізації житлово-комунального сектору та впровадження сучасних технологій постачання теплової енергії та гарячої води споживання газу може бути скорочено на 40%. Обсяг втрат в теплових мережах, за даними міністерства, в окремих регіонах сягає 75%.

Втім, за інформацією джерела видання в Міненерговугілля, ТКЕ здатні заощаджувати газ навіть без значних інвестицій. "У Болгарії після вступу в Євросоюз у тепловиків теж не було грошей на модернізацію активів. Але вони скоротили на 30% споживання газу просто за рахунок більш розумного управління мережами і правильної диспетчеризації",- сказав співрозмовник.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський зазначає, що скоротити споживання до 6,3 млрд кубометрів за сезон без модернізації всієї системи можна і за рахунок подачі більш холодної води, ніж потрібно за стандартом. "В такому разі у більшості регіонів можна готуватися до того, що батареї і вода в кранах будуть лише злегка теплі",- вважає Пашинський.

Президент київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук в свою чергу зазначає, що навіть якщо держава піде на підвищення тарифів для ТКЕ, це може не принести їм більше грошей через зростання неплатежів. "Підвищення тарифів може спрацювати тільки разом з одночасним підвищенням пенсій і зарплат", - вважає експерт. Єдиним реальним результатом проведеної політики може стати банкрутство ТКЕ. "Можливо, це навіть піде на користь - якщо нинішні власники ТКЕ не можуть домогтися масштабної реформи ЖКГ, це зробить за них газове лобі", - вважає Тодійчук.

Нагадаємо, опалювальний сезон вже почався в Києві. Там у лікарнях та школах включили опалення 30 вересня.