ua en ru

Міненерговугілля пропонує перетворити НЕК "Укренерго" на ПАТ

Міністерство енергетики та вугільної промисловості (Міненерговугілля) пропонує перетворити державне підприємство НЕК "Укренерго" в публічне акціонерне товариство (ПАТ). Текст відповідного законопроекту "Про особливості корпоратизації держпідприємства "Укренерго" має "Комерсант-Україна".

Міністерство енергетики та вугільної промисловості (Міненерговугілля) пропонує перетворити державне підприємство НЕК "Укренерго" в публічне акціонерне товариство (ПАТ). Текст відповідного законопроекту "Про особливості корпоратизації держпідприємства "Укренерго" має "Комерсант-Україна".

Джерело видання в Міненерговугілля пояснив, що законопроект буде внесений до Верховної Ради до кінця липня 2013 р. Зараз законопроект розглядається галузевими відомствами - Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку, Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики, Мінфіном, Мін'юстом і Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

У прес-службі Міненерго документ не коментують. Тим часом у пояснювальній записці до нього йдеться, що корпоратизація "Укренерго" дозволить залучити кредити для модернізації високовольтних електричних мереж на загальну суму 47,5 млрд грн, у тому числі в 2013-2020 рр. 31,2 млрд грн. При цьому в міністерстві відзначають, що необхідність корпоратизації "Укренерго" пояснюється вимогою міжнародних фінансових структур.

НЕК "Укренерго" займається диспетчерським управлінням об'єднаною енергосистемою і експлуатацією всіх магістральних ліній електропередачі України. Дохід компанії в 2012 р. збільшився на 16,8% - до 3,1 млрд грн. Зараз компанію тимчасово очолює Петро Омеляновський (на фото).

Старший радник представництва Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні Антон Усов говорить, що банк досить довго обговорює з "Укренерго" можливість фінансування і рекомендував компанії провести реорганізацію. "ПАТ - більш прозора форма власності, ніж держпідприємство. Корпоратизація компанії була одним з наших побажань", - пояснює Усов. ЄБРР уже виділив "Укренерго" три кредити: на модернізацію ліній електропередачі (ЛЕП) Запоріжжя-Каховка (175 млн євро), Рівне-Київ (150 млн євро) і ЛЕП в Одеській області (25,8 млн євро).

Водночас заступник голови правління "Райффайзен Банку Аваль" Віктор Горбачов відзначає, що саме по собі перетворення компанії на ПАТ не підвищить її привабливість серед більшості банків. "При прийнятті рішення, давати кредит чи ні, для банку буде важливо, наскільки стабільний бізнес компанії, який грошовий потік і прибуток вона генерує", - говорить Горбачов.

Корпоратизація може виявитися також першим кроком до приватизації "Укренерго", вважає старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. Незважаючи на те, що в законопроекті є норма, що забороняє приватизацію компанії, одна з його статей передбачає виключення "Укренерго" зі списку підприємств, що не підлягають приватизації. "Зазвичай останнє формулювання використовується, як раз коли є плани в майбутньому приватизувати актив. Інших причин для корпоратизації я не бачу - більшість банків видають кредити і держпідприємствам", - вважає він. З ним згоден і керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій, який відзначає, що приватизація "Укренерго" може бути проведена на завершальному етапі реформи ринку електроенергії.

Нагадаємо, в березня 2013 р. Президент України Віктор Янукович доручив уряду до квітня 2013 р. підготувати законопроект про корпоратизацію державного підприємства НЕК "Укренерго", проте в результаті він був підготовлений тільки в червні.