ua en ru

Міненерговугілля: Підвищення цін на нафтопродукти в роздрібних мережах АЗС в найближчі два тижні не очікується

Міністерство енергетики та вугільної промисловості Україна не планує підвищення цін на нафтопродукти в роздрібних мережах АЗС до середини третьої декади вересня у зв'язку зі значними їх запасами у нафтотрейдерів, закупленими до введення акцизів 1 вересня 2011 р. Про це РБК-Україна заявив заступник директора департаменту нафтогазової промисловості та альтернативних видів палива Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Костянтин Бородін.
"Ми не очікуємо підвищення цін на нафтопродукти в роздрібних мережах АЗС до середини третьої декади вересня. Це пов'язано з тим, що ми маємо великі залишки палива, які компанії накопичили, придбали у виробників або придбали по імпорту до 1 вересня. Великі залишки у нас накопичено до 1 вересня, це залишки зі старим акцизом", - сказав чиновник. За підрахунками Міненерговугілля, запаси палива складають близько 800 тис. т. Цих обсягів достатньо для роботи АЗС на 25-27 днів.
"Другий фактор - це, скажімо, хороший фінансово-економічний стан мереж протягом літа. Вони працювали з рентабельністю, що нерідко перевершувала ту, яка розраховується коридором Експертно-аналітичної групи, що дало можливість компаніям компенсувати збитки початку року і накопичити достатній запас міцності, що і вилилося в накопичення запасу палива", - зазначив Бородін.
Також чиновник поінформував про завершення розслідування Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі, яка незабаром повинна винести рішення, чи необхідно вводити мито на імпорт нафтопродуктів.
"А оскільки дестабілізуючим елементом у нас в роздрібних мережах є компанії-імпортери, то ми вважаємо, що вони не будуть зараз ризикувати і провокувати підвищення цін, яке може негативно відбитися на них в ході розслідування", - підкреслив чиновник.