ua en ru

Міненергоуглепром: Україна за 2-3 роки може радикально зменшити залежність економіки від російського газу

Робота з переведення українських ТЕЦ на водовугільну суміш вже розпочата, і в цілому, за 2-3 роки, радикальне зменшення залежності української економіки від дорогих імпортних енергоносіїв цілком реальне. Про таке в ефірі "5 каналу" заявив заступник директора Департаменту з питань нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін.

"Ця робота вже почалась, у нас є експериментальний майданчик - місто Нововолинськ, Волинської області, де на котельні одного з підприємств відбулося заміщення природного газу водовугільною суміщу, і очікувана економія, вже у поточному році, складе близько трьох мільйонів кубометрів газу. Це не великі обсяги, але це дає нам можливість відточити технологію інші, в тому числі екологічні, аспекти. Другий експериментальний майданчик, який ми обрали вже на Сході України - це місто Сєверодонецьк, там є одна з великих, і нажаль, не повністю використовуваних сьогодні теплоелектроцентралей, Сєверодонецька ТЕЦ. Там Проект масштабніший, капіталовкладення у нього складуть до 40 мільйонів доларів, але там ефект буде надзвичайно потужний", - заявив урядовець.

"Якщо говорити про вугілля - це лише одна складова, тому що зрозуміло, що це не сама ціль. Це той енергоресурс, якого в нас найбільше державі, але треба іти і до інших енергоносіїв, треба звертатись і до іншого не російського газу. Але, в цілому, за 2-3 роки, радикальне зменшення залежності нашої економіки від дорогих імпортних енергоносіїв цілком реальне", - зазначив Бородін.

Костянтик Бородін зауважив, що технологія із використанням водовугільної суміші значно екологічніше ніж безпосереднє спалення вугілля.

"Мова йде не про безпосереднє спалення вугілля, а мова йде про перехід на водовугільну суміш - додавання води до вугільного пилу абсорбує ті елементи, які виділяються в атмосферу, це значно екологічніше ніж спалення кам'яного вугілля", - зауважив Бородін.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко раніше заявляв, що Україна планує перевести усі ТЕЦ на вугілля, що дозволить економити близько 6 млрд куб. м газу на рік. Міністр зазначив, що для реалізації цієї програми необхідно прийняти закон, що дозволяє приватизацію ТЕЦ і передачу їх у концесію.