ua en ru

Сформовано склад Наглядової ради нового незалежного оператора ГТС

Сформовано склад Наглядової ради нового незалежного оператора ГТС Фото: засідання Кабміну (kmu.gov.ua)

Відповідний наказ сьогодні підписав Насалик

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України сформувало наглядову раду нового незалежного оператора газотранспортної системи ПАТ "Магістральні газопроводи України". Про це повідомляє прес-служба уряду.

"Міністерство енергетики та вугільної промисловості України призначило Наглядову раду нового незалежного оператора газотранспортної системи - ПАТ "Магістральні газопроводи України" на підставі рішення Комітету з призначення керівників особливо важливих підприємств, до якого входять спостерігачі від дипломатичних установ та міжнародних фінансових організацій. Відповідний наказ сьогодні підписав міністр енергетики та вугільної промисловості Україні Ігор Насалик", - йдеться у повідомленні.

Так, відповідно до рішення, незалежними директорами наглядової ради стали:

  • Карина Лучинкіна (працювала в PricewaterhouseCoopers),
  • Фабріс Нуайлан (працював у Міністерстві енергетики Франції),
  • Ян Чадам (був головою правління словацького оператора газотранспортної системи Gaz-System),
  • Вольтер Больтц (працював в австрійському регуляторному органі E-Control).

Представниками держави в Наглядовій раді є:

  • Костянтин Мар’євич (глава служби віце-прем'єр-міністра України Володимира Кістіона),
  • Адомас Аудіцкас (працював старшим радником міністра економіки України Айвараса Абромавичуса, заступник міністра економіки Литви в Кабінеті Андрюса Кубілюса).

Нагадаємо, раніше джерело РБК-Україна в Кабінеті міністрів повідомляло, що урядова конкурсна комісія відібрала дев'ять іноземців на посади незалежних членів до наглядової ради ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ). Цей список комісія направила Комітету з призначенням керівників особливо важливих для економіки підприємств.

Відзначимо, раніше віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон повідомляв, що на даний момент в Україні створено незалежний оператор української газотранспортної системи - "Магістральні газопроводи України" і вже затверджений план управління, вирішено питання фінансування, розпочато відбір незалежних директорів компанії.

"Залишається завершити процес передачі активів "Укртрансгазу" новому оператору ГТС, отримати ліцензію і сертифікацію. І це все реально буде зробити після Стокгольмського арбітражу і поставити крапку в анбандлінгу ("Нафтогазу", - ред)", - заявляв він.

Крім того, повідомлялося, що в лютому 2018 року Кабмін схвалив механізм реорганізації НАК "Нафтогаз України". Зокрема, уряд схвалив постанову, яка визначає чіткі терміни відділення від "Нафтогазу" функцій транспортування і зберігання газу. Постанова КМУ передбачає чіткий механізм і терміни передачі майна "Укртрансгаз" новому незалежному газовому оператору України - ПАТ "Магістральні газопроводи України" для початку повноцінної роботи.