ua en ru

Міненерго просить Кабмін повернутися до старих рентних ставок за використання надр

Міністерство енергетики і вугільної промисловості України ініціює скасування підвищених ставок рентної плати за використання надр на рівні 55% на глибині до 5 тис. м і 28% на глибині понад 5 тис.

Міністерство енергетики і вугільної промисловості України ініціює скасування підвищених ставок рентної плати за використання надр на рівні 55% на глибині до 5 тис. м і 28% на глибині понад 5 тис. Про це йдеться в повідомленні Міненерго в рамках реагування на критику.

Як повідомляється, Кабінет міністрів України на поточному тижні буде поданий до Верховної Ради України законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)". Серед іншого, законопроектом передбачено закріплення на постійній або тимчасовій основі ставок рентної плати за використання надр для видобутку природного газу на рівні 55% (з покладів на глибині до 5 тис. м) і 28% (з покладів на глибині понад 5 тис. м) .

"Проте встановлення збільшених ставок ренти на видобуток природного газу на постійній основі, як це зараз пропонується КМУ в законопроекті, створює пряму загрозу не тільки розвитку, а й самому існуванню приватних, в тому числі з участю іноземного капіталу, газовидобувних компаній в Україні", - йдеться в повідомленні.

До Міністерства зазначають, що таке підвищення змусить приватні газовидобувні компанії згортати проекти з розробки нафтогазових родовищ в Україні, що, в свою чергу, знизить видобуток газу в країні і відповідно зменшить податкові надходження в державний бюджет.

Крім того, як наголошується, така податкова політика в сфері нафтогазовидобування не знайшла схвалення з боку Міжнародного валютного фонду.

"За результатами роботи місії експертів МВФ, Міністерство фінансів запропонувало створити робочу групу за участю представників незалежних газодобувних компаній. Газовидобувні компанії належним чином направили свої пропозиції щодо учасників робочої групи, але, на жаль, робоча група Міністерства фінансів так і не розпочала своєї роботи", - йдеться в повідомленні.

Враховуючи це Міненерго пропонує доопрацювати законопроект і встановити в майбутньому законі "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (про податкову реформу)" ставки рентної плати для видобутку природного газу на рівні липня 2014 р.

Крім того, пропонується створити робочу групу, куди включити представників приватних нафтогазовидобувних компаній, представників Міністерства фінансів, представників НАК "Нафтогаз України", міжнародних галузевих експертів і експертів з податків і фіскальної політики.

"Робоча група повинна розробити рекомендації щодо законодавчих ініціатив, спрямованих на збільшення надходжень до бюджету в довгостроковій перспективі, забезпечення енергонезалежності України, формування необхідної платформи для підвищення інвестиційної привабливості газодобувної галузі та забезпечення довгострокового зростання власного видобутку газу в Україні", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України планує переглянути ставки акцизу на паливо.

Раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликає Верховну Раду схвалити ініціативу Кабміну щодо введення додаткової ренти на нафту, газ, руду.