ua en ru

Міненерго просить Кабмін передати йому в управління майно "Укртрансгазу"

Міненерго просить Кабмін передати йому в управління майно "Укртрансгазу" Фото: Міненерго (РБК-Україна)

18 січня документ розгляне профільний урядовий комітет

Міністерство енергетики та вугільної промисловості в рамках поділу (анбандлинга) НАК "Нафтогаз України" має намір стати органом управління майна, яке знаходиться на балансі "Укртрансгазу". Надалі це майно буде передано новому оператору - АТ "Магістральні газопроводи України" (МДУ), випливає з проекту урядової постанови, наявного в розпорядженні РБК-Україна.

У четвер, 18 січня, документ розгляне профільний урядовий комітет.

У проекті йдеться про таке майно, як магістральні газопроводи, газопроводи-відводи і споруди на них, компресорні станції, підземні сховища, майно сервісних підрозділів, автотранспорт і багато іншого.

У пояснювальній записці до проекту постанови зазначено, що майно, яке використовується "Укртрансгазом" для транспортування газу, повинно бути передано МДУ протягом 30 днів з моменту вступу в силу остаточного рішення по суті арбітражних суперечок між НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром", які тривають при Арбітражному інституті Торговельної палати Стокгольма

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в коментарі РБК-Україна сказав, що дізнався про цей документ лише сьогодні, 17 січня. "Ми будемо його обговорювати з розробником – Міненерго. Але передача "Магістральних газопроводів України" підземних сховищ і непрофільних активів може бути дуже токсичним, і потребує додаткового узгодження з європартнерами", - вважає Коболєв.

Нагадаємо, між Кабміном і "Нафтогазом" йде дискусія про те, які активи "Укртрансгазу" передавати МДУ. НАК наполягає на передачі ГТС, а уряд - на передачу ГТС, сховищ і сервісних служб.

Крім того, віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон розповів, на даний момент в Україні створено незалежний оператор української газотранспортної системи - ВАТ "Магістральні газопроводи України" і вже затверджений план управління, вирішено питання фінансування, розпочато відбір незалежних директорів компанії.